Volledig scherm
De Oranjesluistocht was het fietsonderdeel van de Wollebrandcross. Toen dat evenement in 2015 stopte, ging de fietstocht als zelfstandig onderdeel verder als Oranjesluistocht. © Thierry Schut

Herboren Oranjesluistocht staat in teken van Ronald McDonald

Na een time out van een jaar wordt op zaterdag 26 oktober voor de vierde keer de Oranjesluistocht gehouden. ,,Vorig jaar had onze voorzitter Hans Spies het erg druk met zijn bedrijf”, legt secretaris Yolanda Hartman uit. 

,,Hans is de grote trekker van de tocht en we hebben toen lang gewikt en gewogen om uiteindelijk te besluiten een jaar over te slaan, met de plechtige belofte dat uitstel geen afstel zou worden.”

Dit jaar gaan de enthousiaste organisatoren er weer vol gas tegenaan. ,,We zijn vroeger dan normaal bij elkaar gekomen om de tocht weer goed op te pakken", vervolgt Hartman. ,,In voorgaande jaren hebben we een lokaal doel gesteund, dit jaar kiezen we voor een doel dat net iets verder weg ligt, het Ronald McDonaldhuis.”

Quote

We schenken nooit geld, maar altijd iets blijvends

Hartman

De organisatie kwam daarbij terecht via één van de oud-bestuursleden van de Wollebrandcross. Hartman: ,,Hij heeft ons vaak geholpen met het uitzetten van de ritten. Zijn zoontje is vrij lang opgenomen geweest in het Haga ziekenhuis en samen met zijn vrouw vond hij een warm onderdak in het Ronald McDonaldhuis, waar ze dicht bij hun kind konden zijn. We schenken nooit geld, maar altijd iets blijvends. Met ons geld wordt de buitenruimte verder opgeknapt.”

Bootcamp

In voorgaande edities was het mogelijk om naast een fietstocht en een mountainbiketocht deel te nemen aan een bootcamp. ,,Die hebben we dit jaar geschrapt”, zegt Hartman. ,,Er ging enorm veel tijd in de voorbereidingen zitten en er kwam maar een handjevol deelnemers op af. We zijn blijkbaar toch meer een fietsevenement. Uiteraard zijn er weer leuke verrassingen in de tocht opgenomen. Vaak leiden we fietsers dwars door bedrijven. Die vinden dat zó leuk dat sommige zich spontaan aanmelden.”

Deelnemers kunnen zich op 26 oktober vanaf 13.00 uur inschrijven op het landgoed van Jan Knijnenburg aan de Maasdijk 224. Het inschrijfgeld bedraagt 25 euro en daarvoor kunnen de deelnemers zich na afloop van de tocht te goed doen aan een all you-can-eat-buffet en genieten van een spetterende after-party.

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland