BIERHUIS DE KLOMP
Volledig scherm
PREMIUM
BIERHUIS DE KLOMP © Archiefbeeld

Het oudste café van Delft dankt de naam aan tuinders uit het Westland: Bierhuis De Klomp leeft door liefde

Ouder WestlandHet oudste café van Delft dankt de naam aan tuinders uit het Westland. Bierhuis De Klomp is een begrip in Delft én daarbuiten.

Heleen en Bart in bierhuis De Klomp
Volledig scherm
Heleen en Bart in bierhuis De Klomp © Fred Leeflang

Het café bestaat sinds 1652. In al die jaren is het vaak van eigenaar gewisseld, maar de naam bleef decennia lang onveranderd. Bierhuis De Klomp is dit jaar tien jaar in handen van Bart van Leeuwen (48) en Heleen Huis (44). ,,Er zijn twee versies van het verhaal over de naam van ons café”, vertelt Huis. Ze heeft onderzoek gedaan naar de geschiedenis van het bierhuis. ,,Westlanders kwamen graag in het café. Ze kwamen met schuiten naar Delft en verkochten spullen op de markt. De Klomp is het eerste café binnen de stadsmuren van Delft waar een biertje kon worden gedronken.” Maar voordat de Westlanders het ‘gele goud’ konden drinken, moesten zij hun schoeisel uitdoen. De klompen bleven buiten staan.

Dit is de romantische versie van het verhaal. Het is volgens Huis niet erg waarschijnlijk dat de naam daadwerkelijk van de rij klompen vandaan komt. ,,Een klompenmaker zat in het pand.” In die tijd schonken veel winkeliers alcohol, naast de gebruikelijke bedrijfsvoering. In De Klomp zat een timmerman die klompen maakte en bier schonk. Het is veel waarschijnlijker dat de naam daar vandaan komt. Wij vertellen liever het romantische verhaal.”

In samenwerking met indebuurt Westland