Volledig scherm
Wethouder Karin Zwinkels © Thierry Schut

Historisch Jaarboek: ‘Westland telde in 1500 slechts 4000 bewoners‘

Wethouder Karin Zwinkels (CDA) heeft zaterdag het eerste exemplaar van het Historisch Jaarboek 2019 in ontvangst genomen. 

Dat gebeurde tijdens een presentatiebijeenkomst van het Genootschap Oud-Westland, de uitgever van het boek. Zwinkels zei vereerd te zijn, juist omdat het boek ook verhalen van mensen vertelt en niet alleen van monumenten. In de 32ste editie van het jaarboek staat onder meer een verhaal over de bevolkingsontwikkeling van het Westland sinds de Middeleeuwen. Maaslander Jaap van Duijn ontdekte dat, voor zover bekend, de naam ‘Westland’ voor het eerst voorkomt in een rekening uit 1382. En dat het Westlandse grondgebied rond 1500 slechts 4.000 bewoners telde.

Verder ook artikelen over het Westlandse familiebedrijf Beekenkamp en over de jaarrondchrysant. Naaldwijker Leen Valstar beschrijft in het boek leven en werken van zijn opa Fulps Vincentius Valstar, een tuinbouwpionier die in 1944 bij een represaillemaatregel door de Duitsers werd vermoord. De laatste lichtte tijdens de bijeenkomst toe wat hem ertoe heeft bewogen dit familieverhaal op te tekenen.

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Westlandse studente valt in de prijzen met restaurant voor en door Westland

    Westlandse studente valt in de prijzen met restaurant voor en door Westland

    Roos Vollebregt is genomineerd voor de Woonmall Publieksaward met haar ‘interieur van de toekomst’. Voor haar eindexamenproject aan het Hout- en Meubileringscollege in Rotterdam ontwierp de 20-jarige ‘geboren en getogen Westlander’ een Westlands restaurant, waar ook nog eens Westlands gegeten kan worden. ,,Héél Westlands”, lacht zij. ,,Maar zoiets bestaat nog niet. En ja, daar is nood aan. Westland staat bekend om het eten wat daar geproduceerd wordt. Tot mijn verbazing zie je dat nog in geen enkel restaurant terug.”

In samenwerking met indebuurt Westland