Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © Hollandse Hoogte / ANP XTRA

Hoekenezen boos omdat Rotterdam villabouw Grootzand ‘door probeert te drukken’

De tegenstanders van een villabouwplan aan het Grootzand in Hoek van Holland vinden dat de gemeente Rotterdam zich in allerlei bochten wringt om de bouw van de villa er door te drukken.

Volgens buurman Jeroen Smit lapt de gemeente allerlei regels aan de laars die wel voor anderen gelden, zo zei de Hoekenees maandag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State. Smit vindt dat de gemeente te gehaast een nieuwe bouw(omgevings)vergunning aan ’s-Gravenzander J. van der Wel heeft verleend zonder de correcte procedure te volgen. Zo zou er geen grondig archeologieonderzoek zijn gedaan, terwijl er mogelijk wel bunkerresten op het bouwperceel aanwezig zijn. Volgens de woordvoerders van Rotterdam bleek uit een verkennend onderzoek van Archeo West dat er door de bouw van de villa geen waardevolle archeologische waarden zullen worden aangetast. 

Een uitgebreid, tijdrovend en kostbaar onderzoek vindt de gemeente niet nodig. Ook vindt de gemeente het niet nodig om de gehele vergunningsprocedure over te doen nadat de rechtbank eerder een streep door de vergunning haalde. Na de rechtbankuitspraak repareerde de gemeente de fouten en verleende opnieuw een omgevingsvergunning.

Goedkeuren

Volgens buurman Smit kan dat niet en moet de gehele vergunningsprocedure, inclusief stikstofonderzoek, over worden gedaan. Volgens hem zal dan blijken dat de villa helemaal niet gebouwd mag worden. ,,Overal liggen bouwprojecten stil door de stikstofproblematiek. En dan zou Van der Wel zo maar even op een open plek een villa kunnen bouwen. Bovendien voert de gemeente een beleid om open plekken te behouden. Ik begrijp niet waarom de gemeente zich in allerlei bochten wringt om Van der Wel tegemoet te komen.”

Volgens de gemeentewoordvoerder en Van der Wels raadsvrouw zijn alle regels gevolgd en is er niets aan de hand.

Intussen ligt er een nieuw bestemmingsplan waarin de villa naadloos past. Het is aan de Raad van State om uit te zoeken of de gemeente al dan niet fouten heeft gemaakt. Mocht de Raad de vergunning goedkeuren dan kan Van der Wel gaan bouwen. Zo niet, dan zal de procedure in zijn geheel over moeten en zou de stikstofproblematiek roet in het eten kunnen gooien. Uitspraak binnen enkele weken.

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland