Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP XTRA

‘Hulp moet tijd hebben voor praatje met oudere en kwetsbare Westlanders’

Bij het opnieuw bepalen hoe de hulp in de huishouding bij oudere en kwetsbare Westlanders eruit moet gaan zien, mag het aantal uren absoluut niet naar beneden worden aangepast.

Dat stelt de overgrote meerderheid van de Westlandse gemeenteraad. Die wil dat er ook tijd en ruimte blijft voor de zorgverlener om een praatje te maken, het batterijtje van het gehoorapparaat te vervangen of een boodschapje te doen.

Quote

De zorgverle­ner moet ook ruimte krijgen voor menselijk contact

Kelly van Rijn

Een motie daarvoor, ingediend door GemeenteBelang Westland, Westland Verstandig en de PvdA, werd gistermiddag tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota door een grote meerderheid van de gemeenteraad aangenomen.

,,Wij willen dat er bij het onderzoek naar huishoudelijke hulp wordt gekeken naar het systeem van indiceren, maar niet alleen naar meetbare resultaten", zegt Kelly van Rijn van GemeenteBelang Westland. ,,De zorgverlener moet ook ruimte krijgen voor menselijk contact. De sturing op resultaat mag niet worden misbruikt om uren naar beneden te brengen."

De gemeente is begin dit jaar begonnen met een nieuw systeem van huishoudelijke hulp. Dit zogenoemde 'resultaatgericht indiceren' leidde meteen tot veel onrust en onbegrip, zowel bij de mensen die de hulp verlenen als bij hen die de hulp krijgen. Er wordt momenteel een onderzoek gedaan door het gespecialiseerde bureau Radar, maar vooruitlopend op de uitkomsten daarvan, die in september worden verwacht, heeft zorgwethouder Piet Vreugdenhil (CDA) de gemeenteraad al laten weten dat 'het systeem iets niet had wat het wel had moeten hebben.'

Mensenwerk

,,Dat hebben we nu gerepareerd", zei Vreugdenhil gisteren nog maar eens. ,,We gaan alle cliënten opnieuw spreken. Als maatwerk onvoldoende is, moeten we een aanvullend pakket bieden. Ook aanbieders zijn hier nu mee akkoord."

Dat is voor de meerderheid van de raad niet genoeg. ,,Mensen op zeer hoge leeftijd maken zich zorgen en zijn bang", weet Van Rijn. ,,De wethouder heeft die zorgen niet wegenomen. Zorg is mensenwerk en er moet ook ruimte zijn voor een praatje en het vervangen van het batterijtje in het gehoorapparaat, dat soort dingen. Daar ontbreekt de tijd voor en dat kan niet."

,,Laten we vooral kijken naar nabijheid en medemenselijkheid", vulde Ulbe Spaans van GroenLinks aan. ,,Hulpverleners kunnen niet meer de dingen doen die ze willen doen omdat de tijd daar niet meer voor is."

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Volledig scherm
Zorgwethouder Piet Vreugdenhil (CDA). © foto: Thierry Schut

In samenwerking met indebuurt Westland