Volledig scherm
© ANP XTRA

Hulpdiensten werken aan snelle aanrijtijden

Burgemeester Arnoud Rodenburg heeft afgelopen week gesprekken gevoerd met de politie en ambulancedienst over de aanrijtijden. Enkele weken geleden had hij daarover in een brief zijn zorgen uitgesproken, omdat de afgesproken tijden niet altijd gehaald wordt.

In het gesprek dat Rodenburg voerde met de korpsleiding van de politie, werd de problematiek over de aanrijtijden voor de noodhulp erkend. De verwachting is dat het tekort aan agenten in de toekomst weer af zal nemen. Dat gaat echter niet van de ene op de andere dag, omdat de politieopleiding nu eenmaal enkele jaren duurt.

,,Het gesprek maakte wel duidelijk dat waar de politie ook maar een beetje kan, ze de reactietijden willen verbeteren", aldus Rodenburg in zijn weekboek. Later die week vond het gesprek met de ambulancedienst RAV Haaglanden plaats. Volgens de gestelde norm moet 95 procent van de spoedritten binnen een kwartier te plaatse zijn. Dat lukt in Midden-Delfland maar in 87 procent van de ritten.

De ambulancedienst legde uit dat de afgelopen jaren 20 procent meer ritten moeten worden uitgevoerd. Dat komt onder mee door toenemende vergrijzing en groei van de bevolking.

Bovendien kan het aantal in te zetten ziekenwagens niet gelijk meegroeien omdat er een tekort is aan verpleegkundigen. Wel wordt er personeel geworven dat snel in te zetten is op de ambulance en worden geplande ritten op bestelling niet meer door de gewone spoed-ambulances uitgevoerd.