Volledig scherm
PREMIUM
Jeugdraad van de Gemeente Westland, toegesproken door burgemeester Agnes van Ardenne © Thierry Schut

‘Ik ben een lobbyist van mijn leeftijdsgenoten’

Afgelopen dinsdag werd de jongerenraad in het leven geroepen. Al zijn de meeste van hen nog niet stemgerechtigd, zij mogen wel hun stem laten horen.

Een jaar gelden diende Dennis Chafiâ een unaniem gestemde motie in voor een jongerenraad in Westland. Dinsdag was het zover: 25 zogeheten ambassadeurs in de leeftijd van 14 tot 18 jaar gingen van start in Naaldwijk. Zo ook de 18-jarige Bram Geurds, die als eerstejaarsstudent politicologie al ‘bekend is met politiek’. Althans, op een bepaalde manier: ,,Op school leer je wel hoe het werkt, maar niet hoe je iets voor elkaar krijgt. Dat hoop ik via de deze weg te doen.”


Al geeft Geurds zelf al aan niet over de macht te beschikken om daadwerkelijk een voorstel door te zetten: ,,Daarvoor heb je nog steeds de échte gemeenteraad”. Maar hij kan op zijn minst iets op de kaart zetten. ,,De gemeenteraad heeft ons niet voor niets in het leven geroepen. Ik ga ervan uit dat zij serieus met ons aan de slag willen gaan. Zeker als wij het serieus aanpakken.”


En dat laatste is volgens Geurds absoluut het geval. ,,Ieder van ons heeft zichzelf opgegeven. We zijn geen grote vriendengroep, maar stuk voor stuk individuen die iets willen bereiken. Een grote grap zal het niet worden.”