Volledig scherm
Peter Vermeer eigenaar van de Flimclub © Foto: Thierry Schut

Inbreker Lierse Filmclub hoort in hoger beroep 10 weken cel eisen

Eén van de verdachten van een inbraak in de Filmclub aan de Kijckerweg in De Lier heeft vanmorgen in hoger beroep een gevangenisstraf van 10 weken tegen zich horen eisen. Voor het andere boefje bleef het bij de 120 uur werkstraf die hij al aan zijn broek had. 

Het hoger beroep was het laatste hoofdstuk in een zaak die tweeënhalf jaar geleden begon met een nachtelijke inbraak in de Filmclub aan de Kijckerweg. De inbrekers hadden boten van de scouting en een autobedrijf gebruikt om een brug naar de overkant te maken. Ze lieten daarbij een spoor achter, dat simpel door een speurhond kon worden opgepikt.

Het spoor leidde naar een woning aan de Anjer, waar natte kleding werd gevonden en de buit in een kliko lag. Daarin lagen onder meer een kluis, toegangskaarten, een bedrag van 900 euro en een harddisk. De twee mannen lagen heerlijk te slapen in het huis van een vriend, die nota bene jaren geleden zelf stage heeft gelopen bij de Filmclub. 

Toch straf

Het bewijs was overduidelijk, vond eigenaar Peter Vermeer van de Filmclub, maar het Openbaar Ministerie (OM) trok de conclusie dat het toch nog niet genoeg was en wilde de zaak seponeren. Vermeer ging hier, mede op aanraden van LPF Westland, tegen in beroep met een zogenoemde artikel 12-procedure. En met succes dus, want de rechter bepaalde dat de verdachten tóch nog een straf moesten krijgen.

De twee Hagenaars kregen werkstraffen van 120 uur opgelegd en moesten Vermeer ook honderd euro aan schadevergoeding betalen. Maar daar waren zíj het weer niet mee eens. Volgens Ton Visser, de advocaat van één van hen, riep het dossier vragen op, dus ook de twee gingen in hoger beroep. En dat diende dus vanmorgen, tweeënhalf jaar na de inbraak in de Filmclub, waar bovendien ook nog camerabeelden van zijn. 

Volledig scherm
De filmclub aan de Kijckerweg in De Lier. © Google Maps

,,Ik hoop op gerechtigheid en hoop bovendien dat die gasten hier lering uit trekken”, zegt Vermeer, die uitgerekend op zijn verjaardag het hoger beroep in de Haagse rechtbank bijwoonde. ,,Ze mogen hier natuurlijk niet ongestraft mee wegkomen, want dat zou een vrijbrief voor alle inbrekers betekenen.”   

De uitspraak volgt op 19 april. 

In samenwerking met indebuurt Westland