Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Foto: Thierry Schut

Inzamelen oud papier voor geld door vrijwilligers onder de loep

Legen de vrijwilligers van kerken en (sport)verenigingen volgend jaar ook nog steeds maandelijks de containers met oud papier en karton? Het contract met het inzamelbedrijf loopt af en daardoor is de ophaalregeling, met de bijbehorende vergoeding voor clubs, onzeker. 

De gemeente Westland heeft al jaren een afspraak met 21 kerken en (sport)clubs. Zij halen een paar keer per jaar met een team oud karton en papier op en krijgen daarvoor een vergoeding. Het gaat om 4 euro per container per jaar. Daarnaast zijn er organisaties die in een zeecontainer oud papier inzamelen. Daarvan ligt de prijs op 23 euro per 1000 kilo. Dit is de laatste jaren steeds lager geworden vanwege de lagere papierprijs. 

Quote

Wij verdienen met het papier ophalen zo’n 1700 euro per jaar

Mulder

Nu het contract met het inzamelbedrijf afloopt, is de gemeente aan het onderzoeken hoe de regeling vervolg krijgt. Vorige week is er een bijeenkomst geweest met betrokken verenigingen. ,,De algemene mening daar was wel dat iedereen graag doorgaat met het ophalen van oud papier”, zegt Bella Mulder van hockeyvereniging Westland. ,,Wij verdienen met het papier ophalen zo’n 1700 euro per jaar en daar zijn we heel blij mee. Daarbij is het echt een heel gezellig team waarmee we de papierbakken legen. We willen niet dat dat stopt.”

Opbrengst

De zeecontainers waar mensen papier in kunnen leveren zijn minder populair, omdat het steeds minder geld oplevert. ,,Een aantal verenigingen geeft aan moeite te hebben met de lagere opbrengst”, aldus de wethouder in een brief aan de raad. 

De gemeente gaat de uitkomst van de bijeenkomst op 29 oktober nader onderzoeken. Daarna komt ze met een voorstel waar de raad een besluit over kan nemen. 

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland