Volledig scherm
Ter illustratie. Examens bij ISW. © Thierry Schut

ISW bereidt zich voor op de toekomst

Interconfessionele Scholengroep Westland (ISW) heeft dinsdag haar toekomstvisie gepresenteerd aan het Westlandse college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. ISW wil het onderwijs, het bedrijfsleven en de arbeidsmarkt meer met elkaar verbinden.

Volgens het ISW is het noodzakelijk om anders te gaan denken over onderwijsvoorzieningen en -methoden. Daarbij moet op één locatie een goede onderwijsvoorziening komen zodat leerlingen op een meer centrale plek les kunnen krijgen. Opleidingen kunnen hier gebundeld worden, wat volgens ISW de kwaliteit van het onderwijs ten goede komt. Ook wil ISW nieuwe (praktijk)vakken aan gaan bieden op alle onderwijsniveaus. 

Één centrale locatie betekent overigens niet dat ook de lessen op één locatie gegeven moeten worden, integendeel. Zo denkt ISW aan een praktische rol voor bedrijven in leslocaties. Lessen kunnen bijvoorbeeld in het World Horti Center in Naaldwijk gegeven worden of op bedrijventerreinen. Bedrijven kunnen zo inbrengen wat nodig is en hebben hiervoor de juiste deskundigheid en materialen beschikbaar. 

Door het onderwijs, het bedrijfsleven en de arbeidsmarkt meer met elkaar in verbinding te brengen wil ISW leerlingen uiteindelijk breder opleiden, zodat zij beter in staat zijn om keuzes voor de toekomst te maken. Hierbij is het belangrijk dat leerlingen, ongeacht opleidingsniveau, ook in de praktijk leren. ‘Door leerlingen veel te laten zien en ervaren, komt de praktijk van mogelijkheden bij het Westlandse bedrijfsleven beter in beeld', stelt de scholengroep. 

De gepresenteerde visie moet nog verder uitgewerkt worden, benadrukt ISW. ‘We nodigen iedereen van harte uit om hierover met ons mee te doen en te denken'. 

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland