Volledig scherm
Bij het ongeluk kwam het busje in botsing met een vrachtwagen. Naaldwijkseweg 's-Gravenzande 21 augustus 2017 © Regio15

Jaar celstraf voor veroorzaker dodelijk ongeval

Een 27-jarige man uit ’s-Gravenzande is veroordeeld tot een celstraf van een jaar, waarvan 8 maanden voorwaardelijk voor het veroorzaken van een verkeersongeval waarbij de 16-jarige Sander van der Houwen zwaargewond raakte en negen dagen later overleed. Ook is de man voor drie jaar zijn rijbewijs kwijt. 

Op maandag 21 augustus 2017 reed de man in een bedrijfsbusje op de Naaldwijkseweg in ’s-Gravenzande. In een bocht naar links is hij de berm ingereden. De man gaf toen een ruk aan het stuur waardoor het busje weer op de weg kwam. Hij verloor echter de controle over het voertuig en een tegemoetkomende vrachtwagen kon een aanrijding niet meer voorkomen. Uit onderzoek bleek dat de man onder invloed was van alcohol en met een hogere snelheid had gereden dan ter plekke is toegestaan.

De rechtbank vindt  dat de man zich zeer onvoorzichtig heeft gedragen en dat het zijn schuld is dat het verkeersongeval met dodelijke afloop plaatshad.

Bij de vraag welke straf moet volgen, heeft de rechtbank zwaar laten meewegen dat de verdachte sinds het ongeval onder behandeling is van een psycholoog en bij de verslavingszorg en dat hij die behandeling trouw volgt. Hij laat vrijwillig iedere twee weken zijn bloed controleren op alcohol. ‘Ook heeft hij blijk gegeven inzicht te hebben in het kwalijke van zijn handelen en bij herhaling zijn spijt betuigd aan de nabestaanden’, aldus de rechtbank.

De officier van justitie eiste twee weken geleden  tijdens de rechtszaak een onvoorwaardelijke celstraf van 2,5 jaar en een rijontzegging van vijf jaar. 

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!