Volledig scherm
'Westlandse pleegpapa's' Erik Zantingh en Piet Brederoo overhandigen een cheque aan Bas Timman (bestuurder Jeugdformaat). © Eigen foto

Jeugdformaat opent wijklocatie in Westland

Het aantal kinderen die niet thuis kunnen wonen groeit – ook in het Westland. Daarom heeft pleegzorgorganisatie Jeugdformaat deze week een wijklocatie geopend aan de Laterastraat te Naaldwijk.

“Zorgverlening zo dicht mogelijk in de buurt van onze inwoners, dat is wat we beogen als gemeente,” liet wethouder Piet Vreugdenhil weten. “Daarom is deze nieuwe locatie winst voor Westland. Zowel pleegkinderen als pleegouders kunnen dichtbij huis terecht voor hulp en ondersteuning.”

,,Voorheen moest iedereen daarvoor naar Rijswijk of Den haag ”, vervolgt  Renee van Duren van Jeugdformaat. ,,Het is heel fijn dat er nu een plek in het Westland is. Helemaal omdat de pleegoudergemeenschap in deze streek erg groot is. In 2017 woonden er 83 kinderen en jongeren in een Westlands pleeggezin. Dat aantal is behoorlijk.”

Westlandse pleegpapa's

Tijdens de opening reikte Erik Zantingh en Piet Brederoo, ook wel bekend als de ‘Westlandse pleegpapa’s’, een cheque van 9000 euro uit.  Het bedrag is bedoeld om pleegkinderen die op zichzelf gaan wonen een steuntje in de rug te geven. ,,Jongeren die het warme pleegouder-nestje verlaten kunnen immers wel wat hulp gebruiken”, aldus Brederoo. 

Met ingang van 1 juli 2018 kunnen pleegkinderen standaard tot 21 jaar in hun pleeggezin verblijven, legt Van Duren uit. ,,De vergoeding voor de kosten van de verzorging en opvoeding van het pleegkind loopt ook tot die leeftijd. Daarna zijn de kosten voor de pleegouders. Bij wie het niet breed heeft, kan dit bepalend zijn", zegt zij doelend op het uit huis gaan van het pleegkind.

In samenwerking met indebuurt Westland