Volledig scherm
PREMIUM
Lekker karten om even niet aan je zieke ouders te hoeven denken. © Thierry Schut

Karten voor kinderen van kankerpatiënten: ‘Even helemaal dat koppie leeg’

Een dagje karten om even los te zijn van de ellende van alledag, om even niet te hoeven denken aan de kanker, waarmee hun ouders kampen en die de rode draad vormt in hun jonge levens. 

Wanneer zij aan het karten zijn, lijken ze even zorgeloos. Alsof ze vreugdevolle levens leiden, vol vrolijkheid, zo scheuren ze over het circuit. Razendsnel, zonder gevoel voor gevaar, manoeuvreren zij zich door de bochten. Zo onbekommerd als de 26 jongeren op de kartbaan zijn, zo bekommerd zijn zij in het dagelijks leven. Ze hebben allen te maken (gehad) met de ziekte kanker. Vaak is bij een van hun ouders de diagnose kanker gesteld.

Het nieuws dat een van je ouders kanker heeft, is al verschrikkelijk. Het nieuws dat allebei je ouders tegen kanker vechten, is hartverscheurend. Dat overkwam de achtjarige Tim. In oktober 2016 overleed zijn vader aan kanker en in januari 2017 bleek zijn moeder aan dezelfde ziekte te lijden. ,,Het ene moment bent je verdrietig, het andere moment boos”, aldus het jongetje met Minions bril. ,,Een van je ouders is al erg genoeg. Nu hebben ze het allebei. Hadden”, verbetert hij zich.

In samenwerking met indebuurt Westland