Volledig scherm
PREMIUM
Restauratie-architect Peter van Velzen en zijn collega Martje Thelen vergelijken oude en nieuwe ontwerpen van kasteel Keenenburg. De maquette toont de buizenconstructie. © Fred Leeflang

Kasteel Keenenburg komt tot leven als 'luchtspiegeling op ware grootte’

Ouder WestlandSchipluiden krijgt een 'nieuw oud hart', met moderne woningen in hofjesstijl en een transparant herbouwd kasteel Keenenburg. Restauratie-architect Peter van Velzen blikt terug naar de toekomst.

Quote

Jaren was dit hoekje een rafelige achterkant van het dorp. Dat moet nu weer een mooie voorkant worden

Met Peter van Velzen (68) praat je bij voorkeur met samengeknepen ogen. Zijn verhalende plannen voor het nieuwe 'oude' centrum van Schipluiden zijn zó beeldend dat hij je als het ware aan de hand meeneemt. En dan zijn er ook nog plattegronden, perspectieftekeningen en een maquette.

,,Hier komt het nieuwe kasteel Keenenburg'', gidst hij. ,,Hoe het er precies uit komt te zien gaan we nog overleggen met omwonenden. Wij komen met het frame, zij moeten het draagvlak vormen want zij gaan er straks wonen. Zij hebben straks een doorkijk-kasteel in de voortuin.‘’

Van Velzen werkt en woont in de laatste resten van het originele buitengebied Den Hoorn, daar waar nu de nieuwe Harnaschpolder verrijst. Zijn bedrijf Restauro is landelijk verstopt in een groot glazen tuinhuis.

  1. Westlandse studente valt in de prijzen met restaurant voor en door Westland

    Westlandse studente valt in de prijzen met restaurant voor en door Westland

    Roos Vollebregt is genomineerd voor de Woonmall Publieksaward met haar ‘interieur van de toekomst’. Voor haar eindexamenproject aan het Hout- en Meubileringscollege in Rotterdam ontwierp de 20-jarige ‘geboren en getogen Westlander’ een Westlands restaurant, waar ook nog eens Westlands gegeten kan worden. ,,Héél Westlands”, lacht zij. ,,Maar zoiets bestaat nog niet. En ja, daar is nood aan. Westland staat bekend om het eten wat daar geproduceerd wordt. Tot mijn verbazing zie je dat nog in geen enkel restaurant terug.”

In samenwerking met indebuurt Westland