Volledig scherm
Ter illustratie. © Thierry Schut

Kerstdrukte voor Voedselbank Westland

Terwijl marsepein en kruidnoten Nederland de komende weken nog zullen overspoelen, is de Voedselbank Westland al in kerstsferen.

De grote uitgifte van pakketten is pas op 21 december, maar coördinator Aart Quak merkt nu al de aanlevering producten. ,,In de loop van november ga je dit nog meer merken en in december brandt het los.”

Het is de ultieme kerstgedachte: geven. Quak spreekt over een ruimer hart ten tijde van de donkere dagen. ,,Dat is heel anders tijdens de zomervakantie, wanneer iedereen op het strand ligt en met hele andere dingen bezig is.” ,,Ja’’, verzucht hij, ,,er zit een groot verschil tussen die twee periodes.”

Ruimere hart

Quak wil de mensen op datzelfde ‘ruimere hart’ drukken dat de Voedselbanken 52 weken per jaar – vakantie óf geen vakantie – klaar staan. ,,Iedere week moeten wij vijfhonderd monden vullen. Dat vraagt om acceptabele pakketten – ook na de kerst. Al mogen wij niet klagen in het Westland – zeker niet wat betreft de verse producten en vaste donoren. Aan houdbare, droge producten hebben wij nog weleens een tekort.”

Doelend op de donkere maanden na het nieuwe jaar vertelt Quak dat deze producten juist dan nodig zijn. ,,Dat is een mindere tijd - er wordt duidelijk minder gedoneerd. Het is prettig als we dan een voorraadje hebben.”

Daar komt bij dat we met kerst ook niet teveel mee kunnen geven, vervolgt Quak. ,,De mensen moeten het pakket toch op hun fiets of brommertje kunnen vervoeren.”

Inhoud

Over de inhoud van het ‘kerstpakket’ kan Quak nog niets zeggen. ,,Wij kopen niet in, maar zijn afhankelijk van wat bedrijven ons geven. Wat we wel proberen, is om het pakket iets feestelijker voor de ontvangers te maken. Zo zullen er ‘kerstachtige’ dingen als een stol en cocktailfruit inzitten.”

En hoe zit het met de bubbels om feestelijk het nieuwe jaar in te luiden? ,,Nee, alcohol mag er nóóit bij”, zegt Quak stellig. ,,In het geval van een verslaving willen wij dit niet bevorderlijken.”

Reservelijst

Vrijwilligers zullen de kerstpakketten gaan samenstellen. Overuren tijdens het pakken zullen zij niet maken. ,,Wij zitten hartstikke goed in onze vrijwilligers. Plaats maar geen oproepje”, lacht hij. ,,We werken al met een reservelijst.” 

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!