Volledig scherm
Esther Zuijderwijk doet onder meer oefeningen uit het boek ‘Kikker zit stil’ © Daniella van Bergen

Kindercoach biedt een alternatief: ‘Ritalin zonder bijwerkingen’

Een gezond kind medicatie toedienen, enkel vanwege drukte, dat staat sommige ouders tegen. Kindercoach Esther Zuijderwijk van Kind & Aandacht biedt een alternatief: mindfulness.

Marlot (45) knipt met haar vingers. ,,Dit doet de juf zo'n tien keer per dag, als mijn 9-jarige zoon bij de les getrokken moet worden. 'Zou je Sem niet laten testen op ADHD?', wordt mij al vijf jaar lang gevraagd." De moeder weigert. ,,Ik weet: mijn kind kan zich moeilijk concentreren. Zijn hoofd is een grote chaos. Máár in pilletjes denken is korte termijn.”

Ze zag het aan haar andere zoon, die zes weken lang aan de Ritalin zat. ,,'s Morgens om acht uur kreeg hij zijn pilletje, maar om drie uur was deze uitgewerkt. Dan begon de rebound. Hij werd hélemaal gek: praatte, sliep en at niet meer. Ook liep hij niet meer, hij rende. Zes weken lang", verzucht zij. ,,Ik ben naar de dokter gegaan met de boodschap dat ik mijn kind kwijt was. Wij zijn per direct gestopt."

,,Ik moet in het belang van Sem handelen", vervolgt Marlot. ,,Dat doe ik niet door hem Ritalin voor te laten schrijven. Nee", zegt zij stellig. ,,Afgezien van alle negatieve bijwerkingen, geef ik hiermee een verkeerd signaal af. 'Er mankeert wat aan jou, je bent niet zoals het hoort'. Bovendien krijgt hij een excuus om zich maar niet te hoeven concentreren. Het is alles behalve in oplossingen denken."

Quote

De kikker is een metafoor. Hij kan heel goed stilzitten, maar je ziet hem altijd ademen

Esther Zuijderwijk, Kindercoach van Kind & Aandacht

Sem zijn concentratieprobleem vraagt om een lange termijn investering, zegt Marlot. ,,Iets waar hij zijn hele leven profijt van heeft." Zodoende kwam zij uit bij Esther Zuijderwijk, een kindercoach die zich specialiseerde in mindfulness. ,,Kinderen met ADHD leren via mindfulness de signalen die hun lichaam afgeeft beter herkennen en erkennen, vertelt de 47-jarige Naaldwijkse. ,,Door dit te accepteren komen ze dichter tot zichzelf. Ze leren grip te krijgen op lichamelijke spanning en afdwalende gedachten. Hierdoor kunnen zij beter omgaan met hun gevoelens, reageren ze bewuster en zijn ze minder impulsief."

Met het kroost doet Zuijderwijk onder meer oefeningen uit het boek Kikker zit stil. ,,De kikker wordt gebruikt als metafoor. Hij kan heel goed stilzitten, maar je ziet hem altijd ademen. Dat oefen ik ook met die kinderen." Marlot weet dat haar zoon altijd een chaotisch brein zou hebben. ,,Dat heeft zijn vader ook", lacht zij. ,,Esther geeft hem handvatten om daar in het dagelijks leven beter mee om te gaan."

Kleurplaat

Laatst kreeg Sem een kleurplaat van een hoofd. Hij moest deze inkleuren om te laten zien wat er in zijn hoofd gebeurde. ,,Dat werd natuurlijk een grote chaos", vertelt zijn moeder. ,,Stippen, krassen, slingers, strepen - noem het op. En dat in alle kleuren.” Samen met Esther maakte Sem een tweede kleurplaat. Een waarbij het hoofd werd ingedeeld in 'mooie kamers. Marlot lacht: ,,Als alles door elkaar loopt, wijs ik Sem op zijn kamers. Dan weet hij het weer."

,,Eigenlijk heeft ieder kind, en ook iedere volwassene, baat bij mindfulness", vervolgt Zuijderwijk. ,,Je komt dichter tot jezelf en blijft dat ook. Althans, als je het onderhoudt. In die zin is het net als medicatie. Je moet het blijven voeden - anders is het uitgewerkt."

* De namen Marlot en Sem zijn om privacyredenen gefingeerd.

Elke ochtend het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van DelftWestland of Zoetermeer!

In samenwerking met indebuurt Westland