Koningsdag in 's-Gravenzande, beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Koningsdag in 's-Gravenzande, beeld ter illustratie. © Thierry Schut

Koningsdagfeesten in Wateringen en Honselersdijk afgelast door corona-uitbraak

De oranjecomités in Wateringen en Honselersdijk hebben vanwege het coronavirus de festiviteiten op Koningsdag afgelast. ‘Een triest en moeilijk besluit, maar op dit moment is dit de enige juiste keuze’, laat voorzitter Peter Maat (Wateringen) weten. 

De organisatie in Wateringen heeft ook de festiviteiten rond de viering van 75 jaar bevrijding afgelast. Daarmee trekt het de stekker uit de feestweek in het Hofpark, waarin de bevrijding en Koningsdag zouden worden gecombineerd. ‘Het had een groot feest moeten worden, maar nu gaat de gezondheid van iedereen voor alles. Een feestje bouwen doen we wel weer op een later moment.’ Mogelijk worden delen van het programma later dit jaar ingehaald. 

‘De onzekerheid over hoe lang de crisis gaat duren, de contracten met leveranciers die dan geannuleerd moeten worden en de situatie waarin bedrijven zitten die ons sponsoren zijn redenen om een streep door alles te zetten. Ook is niet te voorspellen of de regels rondom samenkomsten van grote groepen op korte termijn zullen worden versoepeld. Zelfs dan moeten we onze verantwoording nemen en de gezondheid van mensen niet in gevaar brengen.’

Quote

We moeten de vereniging niet de kop omdraaien

Valerie van Oosten

Ook in Honselersdijk gaat Koningsdag vanwege de coronacrisis niet door. ,,We moeten de vereniging niet de kop omdraaien”, zegt Valerie van Oosten. Het comité maakte al de nodige kosten voor de editie van dit jaar en vreest voor een financiële strop als de festiviteiten later alsnog worden afgelast. 

De voorbereidingen voor deze editie begonnen al in november, waardoor er al uitgaven zijn gedaan. Maar omdat de organisatie op sponsoring en gemeentelijke subsidie draait, zijn de verliezen te overzien. ,,We zagen al wel dat de sponsoring achterbleef bij vorige jaren, door de afgelasting krijgen zij hun geld weer terug. Ik denk dat we qua financiën dit jaar redelijk uitkomen.”

Ze verwacht dat Koningsdag ingetogen wordt gevierd. ,,Bovendien verwachten we niet dat we na 6 april weer back to business kunnen, mede gezien de oplopende besmettingen. Het zal niet de bedoeling dat we dan weer met z’n allen feestvieren. We hopen er volgend jaar weer een groot feest van te maken.”

 Meer lezen uit dit dossier? Dat kan hier! 

In samenwerking met indebuurt Westland