Volledig scherm
PREMIUM
Gerard Breas en zijn vrouw Leny worden begroet door bekenden. © Fred Leeflang

Koorvereniging Musica zet dirigent Gerard Breas in het zonnetje: 'Iedereen was er, ongelooflijk'

Gerard Breas, dirigent van de Westlandse Koorvereniging Musica zou zaterdagavond met een paar vrienden uit eten gaan. Het liep allemaal net even anders dan hij verwachtte.

Breas ontdekte namelijk dat het wel heel veel vrienden waren met wie hij de maaltijd zou delen. Want aangekomen bij de Druiventuin werd de 71-jarige 'overvallen' door zijn voltallige koor en bijna alle musici waarmee hij in de vijftig jaar van zijn rijke carrière heeft samengewerkt.

,,Binnen liep ik met mijn vrouw door een lange gang met 163 mensen", memoreert de geboren Hagenaar. ,,Zo mooi, Margret Roest stond er tussen, maar ook Dorris van de Meerendonk waar ik veel mee heb gewerkt, het voormalige bestuur van het koor, iedereen was er, niet te geloven. Ze hadden een enorme collage voor me gemaakt met foto's uit de beginjaren in de Badkapel in Scheveningen, van het Vissersvrouwenkoor, van Vicki Brown en Madeline Bell. Dat hele koor heeft zo ontzettend veel voor me gedaan en niemand heeft zijn mond voorbij gepraat. Echt ongelooflijk.”

De Druiventuin was speciaal voor de gelegenheid omgetoverd tot een grote dinerzaal, vertelt Breas. ,,En Hans van Roden had een compilatie gemaakt van twee keer een kwartier waarin beelden van die vijftig jaren voorbij kwamen, de tv-opnames voor de EO en de NCRV, de opnames met the London Choral, dat was best emotioneel om dat allemaal terug te zien. Als je dat dan allemaal ziet, dan zou ik de tijd het liefst een keer helemaal terug willen draaien, want het was echt onvoorstelbaar."

De tekst gaat verder onder de foto.

In samenwerking met indebuurt Westland