Volledig scherm
Nieuw Honsel. © Thierry Schut

Kwekerij Nieuw Honsel wordt gesloopt: ‘Hét voorbeeldbedrijf van en voor Westlandse glastuinbouw’

De Historische Vereniging Naaldwijk-Honselersdijk hoopt de sloop van de historische woning Nieuw Honsel te kunnen voorkomen. Het uit 1900 stammende pand moet plaatsmaken voor paprikakassen.

Aan het eind van deze maand moet de verkoop van kwekerij Nieuw Honsel aan de Nieuweweg in Honselersdijk zijn afgerond. De alstroemeria-, snijhortensia- en asparaguskwekerij bestaat sinds 1900 en is vanaf 1962 in bezit van de familie Kortekaas.

Eigenaar Gerard Kortekaas en zijn vrouw Erni hebben geen opvolgers en willen het huis met bijbehorende kassen daarom aan de naastgelegen paprikakweker Overgaag verkopen. Die wil de oude kassen en woning slopen, om nieuwe kassen te bouwen.

De Historische Vereniging Naaldwijk-Honselersdijk wil daar echter een stokje voor steken. ‘Het pand is van bijzondere cultuurhistorische waarde met betrekking tot de tuinbouw-ontwikkelingen binnen de gemeente van de afgelopen eeuw,’ aldus de stichting.

Quote

Ze zijn zo’n vijftien jaar geleden ook al langs geweest en vonden het pand toen niet origineel genoeg

Gerard Kortekaas

Mindere staat

De stichting diende daarom in oktober al een aanvraag bij de gemeente Westland in om het pand op de gemeentelijke monumentenlijst te zetten. ,,Het was decennialang hét voorbeeldbedrijf van en voor de Westlandse glastuinbouw.’

Geert Kortekaas verbaast zich over die aanvraag. ,,Ze zijn zo’n vijftien jaar geleden ook al langs geweest en vonden het pand toen niet origineel genoeg. Het is een redelijk apart huis voor Westland. De buitenkant van de woning is mooi, maar de binnenkant verkeert nu in een veel mindere staat. Bovendien is het huis verzakt.’’

Voor de sloop van de woning is door de nieuwe eigenaar nog geen formele sloopvergunning aangevraagd.

In samenwerking met indebuurt Westland