Volledig scherm
Het ophalen van oud papier gebeurde altijd door vrijwilligers. © Foto: Thierry Schut

Laatste papierrondes al achter de rug: ‘Jammer dat het stopt’

Verenigingen en kerkclubs horen komende week wat er in de plaats komt van het ophalen van oud papier voor de gemeente. Vorige week maakte wethouder Leen Snijders bekend dat de vrijwilligers daarmee moeten stoppen omdat een nieuw vuilnisbedrijf de blauwe bakken ophaalt in het nieuwe jaar. 

Inmiddels hebben de meeste groepen hun laatste papierronde al gereden. Het oud papier wordt elke maand opgehaald in het Westland. In elk dorp zijn diverse vrijwilligers van verenigingen en kerkclubs daarvoor verantwoordelijk, samen met bedrijf Peute. Die heeft in de zomer aangegeven te gaan stoppen en de nieuwe afvalverwerker HVC ziet het niet zitten om deze werkwijze voort te zetten. Zij krijgen ‘s avonds geen chauffeurs op de been en vinden dat de veiligheid in het geding komt als ze werken met vrijwilligers. 

Quote

Het is allemaal op zo’n korte termijn bekendge­maakt

Mulder

,,Dat vinden wij een raar argument”, zegt Bella Mulder van Hockey Vereniging Westland. ,,Bij de bespreking met coördinatoren bleek dat niemand ooit één incident had meegemaakt. Daarbij voelen we ons niet echt netjes behandeld. Het is allemaal op zo’n korte termijn bekendgemaakt.”

Tegenpresentatie

Gert Boers van de Protestantse Jeugdclubs Naaldwijk vindt het ook jammer. ,,Van de 3500 euro opbrengst betalen we de helft van onze jeugdkampen. Het ligt eraan wat de nieuwe tegenprestatie is of we dit blijven doen.”

HVC gaat het oud papier vanaf januari met professionele krachten overdag ophalen. Voor de verenigingen komt een overgangsregeling, zodat ze hun financiële tegemoetkoming niet meteen kwijtraken. Komende week gaat de gemeente met de coördinatoren om tafel om te bespreken of er een andere tegenprestatie kan komen.

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland