Volledig scherm
De Hoeksteen. © Google Streetview

Leden van kerk in Maasdijk: Behoud beide panden

Een groep kerkleden van de protestantse gemeente (PKN) in Maasdijk is het niet eens met het besluit van de kerkenraad dat kerkgebouw De Hoeksteen wordt verkocht en dat de christelijke gemeente in de toekomst wordt gehuisvest in het Kruispunt. De leden voelen zich niet gehoord in de discussie. Ze willen graag dat beide gebouwen behouden blijven.

Het vraagstuk rondom de twee gebouwen speelt al jaren. Wegens een teruglopend ledenaantal moest na de fusie één pand worden afgestoten. Eerst had de kerkenraad gekozen verder te gaan in De Hoeksteen. Maar toen Het Kruispunt een monumentale status kreeg, viel het kwartje de andere kant op. De kerk zou als monument moeilijker te verkopen zijn. De Hoeksteen moest daarom verkocht worden en van de opbrengst zou Het Kruispunt worden gerenoveerd.

De kerkleden vinden dat ‘slecht rentmeesterschap’. De Hoeksteen zou alle benodigde ruimtes, zoals een kerkzaal en voldoende vergaderruimtes, al hebben, terwijl het Kruispunt een ‘financiële injectie nodig heeft’. Daarnaast stellen ze dat de monumentale status van Het Kruispunt de verkoop niet hindert. ,,Beide gebouwen kunnen met ons plan behouden blijven. De Hoeksteen voor kerkdiensten en Het Kruispunt voor bredere maatschappelijke doeleinden.”

De emoties lopen hoog op rondom de gebouwenkwestie. Veel Maasdijkers hechten waarde aan de kerk waar ze getrouwd zijn of hun kinderen werden gedoopt.