Volledig scherm
Staking bij Basisschool De Nieuweweg in Poeldijk. © Thierry Schut

Lerarenstaking: ‘Poeldijk merkt er niets van als we op het Malieveld gaan staan’

Automobilisten die over De Nieuwe Weg in Poeldijk reden ontkwamen er vanochtend niet aan. Ook in Westland staken leerkrachten voor meer geld. Dat veroorzaakte geen chaos zoals dat wel het geval was bij stakingen van boeren en bouwers. Een motoragent reed langs om de boel in de gaten te houden.

,,Ja jongens, het stoplicht gaat op rood. Laat ze maar doorrijden en ga naar ze toe!” Directeur Xander Damen moedigt de kinderen van basisschool De Nieuwe Weg aan. De leerkrachten staan in oranje hesjes met spandoeken langs de weg. ‘Mienister faalt, kind betaaldt’. Dat de bewuste spelfout onderdeel van de boodschap is, ontgaat een aantal voorbijgangers. 

,,Dat is juist onze boodschap. Kinderen betalen de rekening”, zegt een medewerker van de school. Als het zo doorgaat met het basisonderwijs, zullen kinderen veel vaker dit soort spelfouten maken, is hun mening. ,,De reden dat ik staak? Het lerarentekort,” zegt Judith Reijgers. ,,Met dat geld dat Slob (minister van Onderwijs) vorige week beloofde worden brandjes geblust, maar aan de grote brandhaard wordt niets gedaan.”

Ondertussen gooien leerlingen bij iedereen die voor een rood licht staat een chocolademuntje door het autoraam. ‘Wij betalen de rekening’, verduidelijken ze. Ze krijgen veel bijval van voorbijgangers. Vrachtwagens en busjes toeteren luid als ze voorbij rijden. ,,De steun is geweldig’’, zegt Reijgers. ,,De Poeldijkers merken er niets van als wij op het Malieveld gaan staan. Nu krijgen ze de staking wel mee.”

Volledig scherm
Op het spandoek stonden bewust teksten met spelfouten. © Thierry Schut

Spandoek

Ellen Veerkamp, de conciërge van de school, heeft haar eigen spandoek. ‘De conciërge krijgt 8,00 euro per uur. Zij verdient toch meer?’. ,,Ik kom voor mezelf op vandaag’’, zegt ze. ,,Elke keer werd gezegd dat de vólgende staking voor het ondersteunend personeel zou zijn, maar ook nu gebeurde dat weer niet. Dus doe ik het zelf maar.’’

Quote

Elk kind verdient een leraar en meer ondersteu­ning

Veerkamp

Haar collega, een onderwijsassistente, staat naast haar. Zij werkt 2,5 dag op De Nieuwe Weg. Budget voor meer dagen is er niet. ,,Elk kind verdient een leraar en meer ondersteuning’’, zegt ze.

Als een motoragent de leerkrachten, die af en toe op de weg gaan staan met hun spandoek, vraagt om toch op het fietspad te blijven, is de staking bijna ten einde. Om 09.00 uur zijn de chocolademuntjes op en is het tijd voor koffie. De school blijft de rest van de dag dicht. 

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland