Volledig scherm
Archieffoto: Jos Vranken en Willem Scholtes bij de Leuningjes. © Daniella van Bergen

Leuningjes wordt weer opgeknapt

De Leuningjes in Poeldijk is gered. Het zalencentrum, waar momenteel asbest wordt verwijderd, krijgt een opknapbeurt zodat de huurders er straks weer terug kunnen.

Dat heeft de gemeenteraad gisteren besloten. Er is conform een raadsvoorstel sowieso een bedrag van 275.000 euro beschikbaar gekomen voor de asbestsanering en 241.000 euro voor bouwkundige aanpassingen en de aanschaf van inventaris en meubilair.

Om tot dit besluit te komen, moest eerst de nodige verwarring worden weggenomen. Want is er überhaupt wel behoefte aan De Leuningjes, was de grote vraag. Uit twee in allerijl uitgevoerde enquêtes bij zowel het stichtingsbestuur van De Leuningjes als bij de verenigingen die er gebruik van maken, bleek van wel.

Schok
Een bezoek dat de gemeenteraad aan De Leuningjes bracht, zorgde bij sommige raadsleden voor een enorme schok. Zo noemde Ulbe Spaans van GroenLinks het zalencentrum een 'bouwkeet'. Nico de Gier van de PvdA ging nog een stapje verder en vond hetgeen hij aantrof 'te treurig voor woorden'.

Het zou klauwen met geld gaan kosten om de boel weer op te kalefateren zodat de huurders er weer op een normale manier gebruik van kunnen maken, zo stelden tegenstanders van een opknapbeurt. Toch wordt De Leuningjes onder handen genomen als de asbestsanering klaar is.

De verwachting is dat díe werkzaamheden nog vier tot zes weken zullen duren, zo schatte wethouder Peter Ouwendijk in. Poeldijker John Witkamp nam namens LPF Westland het voortouw voor een motie en de oppositiepartij werd daarbij aanvankelijk gesteund door GemeenteBelang Westland en Westland Verstandig. Daar voegden de VVD en ChristenUnie-SGP zich later bij, zodat er een meerderheid ontstond.

En dus wordt het gebouw weer klaargemaakt voor de gebruikers, wat meer is dan wind- en waterdicht maken. De passage dat het bestuur moet worden aangevuld met een aantal raadsleden werd geschrapt, waardoor de motie het haalde. ,,Dat wil niet zeggen dat er een blanco cheque komt voor De Leuningjes'', gaf Witkamp aan. ,,We komen met het budget weer terug naar de raad.''

Wel was Witkamp kritisch naar het huidige bestuur, want dat moet een aantal capabele nieuwe leden aantrekken.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement