Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP XTRA

Lierenaar die bedrijf verkocht, voelt zich bedrogen door gemeente Westland

Glastuinbouwer D. Buitelaar uit De Lier stond vandaag recht tegenover de gemeente Westland in een zaak bij de Raad van State. Hij heeft zijn glastuinbouwbedrijf aan de Noordlierweg verkocht aan SK Roses, met een toezegging van twee wethouders dat hij mocht blijven wonen in het huis waar hij geboren en getogen is. Maar de gemeente trok die toezegging weer in, nadat hij zijn bedrijf al had verkocht.

Wethouders Duijvestijn en Ouwendijk zegden in een brief toe dat het huis van Buitelaar een woonbestemming kon krijgen, maar opeens wilde de gemeente dat niet meer omdat het perceel groter is dan 1000 m2. Het gaat om een overschrijding van 80 tot 90 m2. Verder wees de gemeentewoordvoerder op het bezwaar van LTO Glaskracht. Die wil geen door glastuinbouwbedrijven ingebouwde woningen van ex-tuinbouwers.

Volgens de raadsman van Buitelaar en glastuinbouwmakelaar R. van Kester gebruikt de gemeente die 80 m2 als stok om de hond mee te slaan. ,,Er zijn voldoende voorbeelden in de gemeente dat b en w akkoord zijn gegaan met woonpercelen die groter zijn dan 1000 m2. Dus die norm is echt niet heilig. De gemeente stelt zich buitengewoon onbetrouwbaar op door eerst Buitelaar aan te sporen zo snel mogelijk in te stemmen met het reconstructieplan van SK Roses. Buitelaar werkte alleen mee omdat hij de toezegging kreeg dat hij daar kon blijven wonen. Anders had hij nooit zijn bedrijf en woning aan SK Roses verkocht”, aldus de raadsman van Buitelaar tijdens de zitting. 

Harde toezeggingen

Rechter en staatsraad André Verburg zat flink in zijn maag met de kwestie, omdat er geen simpele oplossing voor Buitelaar lijkt te zijn. De staatsraad wees er op dat de Raad na recente uitspraken meer oog heeft voor toezeggingen van de overheid aan burgers vanuit het perspectief van de burger en dat wat dat betreft Buitelaars kaarten goed liggen. Maar in dit geval zijn die harde toezeggingen van het gemeentebestuur beperkt tot 1000 m2. ,,Die 80 of 90 m2 teveel is echt een grote juridische hobbel in deze kwestie.” 

Verder weigerde de gemeentewoordvoerder toe te zeggen dat Westland wel wil meewerken aan een woonbestemming als Buitelaar 90 m2 grond verkoopt, zodat hij onder de 1000 m2-grens zakt. Want dan is er nog steeds het bezwaar van LTO, aldus de Westlandse zegsman. Buitelaar en diens woordvoerders vinden het geen stijl. Immers, de wethouders die de toezegging hadden gedaan hadden de algemene bezwaren van LTO al terzijde geschoven. 

Quote

Niet de gemeente maar de glastuin­bou­wers en makelaars doen de reconstruc­ties

Die kwam later weer als een konijn uit de hoge hoed terug. ,,De gemeente snijdt zich met deze kwestie flink in de vingers,” zei makelaar Van Kester. ,,Niet de gemeente maar de glastuinbouwers en makelaars doen de reconstructies. Als die merken dat gemeentelijke toezeggingen niets waard zijn, gebeurt er niets meer en komt alles stil te liggen.” Uitspraak volgt over enkele weken. 

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland