Volledig scherm
PREMIUM
Ben Stiefelhagen. © Jacques Zorgman

'Liever leven als een leeuw dan als een lam'

InterviewBen Stiefelhagen (64) houdt van diepte en van hoogte. Duiken of klimmen: de Poeldijker zoekt de grens op. Zijn grootste uitdaging? De Noordzee bevrijden van alle troep die onder water ligt. Monoloog van een avonturier.

Volledig scherm
Duiker Ben Stiefelhagen aan het berg beklimmen. © Prive

‘Het zou beter zijn als de mensen een beetje meer gaan nadenken over wat we met de wereld willen. Over hoe de Noordzee er over vijftig jaar uitziet. Ik ben er dan niet meer, maar als ik tijdens mijn leven een heel klein beetje kan bijdragen om de Noordzee een beetje beter te maken, ben ik tevreden.

,,Duiken doe ik al 44 jaar. Mijn eerste duik maakte ik in Curaçao. Dat was meteen geweldig. Die onderwaterwereld, de vissen, het koraal. Toen wist ik dat dit voor mij was. Dat ik de rest van mijn leven zou blijven duiken. Inmiddels heb ik zevenduizend duiken gemaakt. Met mijn bedrijf Get Wet Maritiem word ik ingehuurd om trainingen te geven over de hele wereld. Zo vroegen ze me of ik, samen met een andere beroepsduiker, in Soedan acht duikers wilde opleiden voor een damproject bij de Nijl. Er lagen bomen en een scheepswrak voor de roosters van de dam en die moesten worden verwijderd door duikers. De acht mannen die ik daarvoor moest opleiden, konden niet eens zwemmen, maar ik heb ze opgeleid tot beroepsduiker.

,,Ik zoek graag de uitersten op. Elk jaar ben ik drie maanden weg. Klimmen in Spitsbergen, Groenland of IJsland, bijvoorbeeld. Dat vind ik leuk. Dat zijn plekken waar de natuur nog echt de natuur is. Waar je het als mens zelf moet doen, waar geen bankjes of hekken staan, geen borden die je de juiste kant op sturen. Op de Veluwe loop je inmiddels van pannenkoekenhuis naar pannenkoekenhuis, en als mensen twee kilometer geen restaurant hebben gezien, raken ze in paniek.

In samenwerking met indebuurt Westland