Loedermoeder van het jaar: Soms laat ik de boel de boel

Geen enkele moeder is perfect. Dat heeft Lisette de Bruijn (32) uit De Lier wel bewezen. Ze is verkozen tot Loedermoeder van het Jaar, een eretitel voor het delen van de meest imperfecte moedermomentjes op social media. De uitreiking - een initiatief van Loedermoeder.nl was vanavond in Zeewolde.

De Bruijn noemt haar eretitel 'hartstikke leuk'. ,,Het is goed dat we  elkaar laten zien dat alles niet perfect hoeft te zijn. Ik zie deze prijs als een grote waardering voor mijn blog. Veel vrouwen zeggen zich in mijn verhalen te herkennen. Deze trofee krijgt dus een mooie plek op mijn schoorsteenmantel.'' 

,,Nee, ik hoef niet huilend en beledigd in een hoekje te gaan liggen. Loedermoeder genoemd worden is iets positiefs!" schreef de moeder van drie kinderen eerder op haar blog Lisette schrijft. ,,Loedermoeders hebben het beste met hun kinderen voor, ook al willen ze die kinderen soms achter het behang plakken. Ze benaderen situaties met humor, en laten soms de boel de boel."

Zo nemen de kinderen van De Bruijn op fruitdag kersensnoepjes mee naar school als de fruitschaal leeg is, hebben ze zelden op de juiste dag de juiste gymspullen bij zich en kennen ze alle medewerkers van de drie dichtstbijzijnde McDonaldsen bij naam. ,,Consequent? Als het uitkomt. Pedagogisch verantwoord? Alleen als het moet. Liefdevol? Dat altijd."

Perfecte plaatje
De strubbelingen van De Bruijn en de hilarische, eerlijke en hartstochtelijke berichten van tal van andere moeders in Nederland worden verzameld door het Loedermoeder Initiatief, dat de Loedermoeder van het Jaar-award in het leven riep. Sharon Nehoray: ,,We zien vaak op social media en websites het perfecte plaatje van een moeder. Kinderen in prachtige kleren, mooie opgemaakte borden eten, opgeruimde en super gestylde kinderkamers. Terwijl de realiteit vaak zo anders is en dat maakt moeders onzeker. Daarom stimuleren wij moeders van Nederland om juist die andere kant te laten zien en hun imperfecte moedermomentjes te delen met #loedermoeder."

Voor de zekerheid had de winnende blogster en columniste, die we beter kennen onder haar werknaam Lieve Sylvie op Facebook, Twitter en Instagram waarmee ze Sylvie Meis op de hak neemt, alvast een speech geschreven en haar galajurk bij de stomerij gehaald. Dat kwam even mooi van pas, nu ze de award ook echt in de wacht heeft gesleept.

Volledig scherm
Lisette kon het vorig jaar niet laten, moe van alle perfecte kindertjes op social media, om deze foto op Facebook te zetten met als onderschrift: 'klaar voor het kerstdiner'. © Privéfoto

Om de jury te overtuigen had De Bruijn al wat redenen opgesomd om te bewijzen dat zij écht een loedermoeder is en de award moest winnen:

- Mijn kinderen gaan met -4 zonder wanten naar school. Want 'dat willen ze niet' en ik ga geen discussie aan 's ochtends. Eigenlijk nooit.
- Mijn kinderen nemen de iPad mee naar bed
- Ik kan niet invlechten en ik doe ook geen moeite
- Die ene keer dat ik wel moeite doe blijkt het luizendag te zijn. Moet alles er weer uit
- Ik knip het haar van mijn kinderen zelf. Als ze slapen
- We eten twee keer per week pizza met komkommer
- En nog een keer patat
- Natuurlijk eten we ter compensatie heeeeel veel tomaten
- Er ligt elke nacht wel een kind tussenin in bed
- Als de kleutertjes gaan gymmen lopen ze allemaal in van die schattige Frozen of Cars ondergoedsetjes
- Die van mij loopt in een boxershort van haar broer
- Als ze al ondergoed aan heeft.
- Sokken doen we sowieso niet aan
- Als iemand vlak voor het eten nog een boterham wil dan mag dat
- Dan maak ik hem ook nog voor ze, zeker als ze midden in een level zitten
- Flodder is de favoriete film van onze negenjarige
- Naast American Pie
- Mijn kinderen leren vaak soms lelijke woorden als ze naast me zitten in de auto
- En in het weekend drinken ze cola
- Als ik een belangrijk telefoongesprek moet voeren krijgen ze een magnum
- Niemand is verbaasd als mijn zoon verklaart geen eten bij zich te hebben op schoolreis
- Niemand is verbaasd als hij wel geld bij zich blijkt te hebben om iets te kopen
- Zoals patat en cola, want dat mocht van zijn moeder volgens hem
- Iedereen is wel verbaasd is als hij toch brood bij zich blijkt te hebben
- Hij dat dan maar weggooit want 'mama doet niet aan eendjes voeren'
- En tot slot: dat ik stiekem Whisky stook in de kelder

In samenwerking met indebuurt Westland