Volledig scherm
De milieuafdeling van de politie deed samen met een aantal partners donderdag onderzoek in en om een bedrijfspand aan de Franklinstraat ’s-Gravenzande. © Thierry Schut

Maat is vol bij stinkende kaasmakerij in 's-Gravenzande, politie valt binnen

De politie heeft vanmorgen een inval gedaan in het bedrijfspand van Celine Cheese aan de Franklinstraat in ’s-Gravenzande. Dit gebeurde naar aanleiding van aanhoudende klachten van omwonenden over stank. 

Het bedrijf in Syrische kazen en zuivelproducten is zich van geen kwaad bewust. Zo laat kaasmaker Adib R. in gebrekkig Engels telefonisch weten geen idee te hebben waarom de politie is gekomen. ,,Ik heb geen problemen”, zegt hij. 

Daar zijn ondernemers in de buurt het niet mee eens. Zij trokken eerder al aan de bel omdat het bedrijf stank veroorzaakt. In de zomer wemelt het er van de vliegen en het riool raakte meerdere keren verstopt doordat er afval in werd geloosd.

,,Toen we hoorden dat er een ondernemer in Syrische kazen kwam, waren we eerst blij. Lekker, een kaasplankje in de middag, dachten we”, aldus buurman Tim van der Tang. ,,Maar toen we zagen hoe ze produceerden, waren we snel genezen. Je had het moeten zien, het is één ranzige bende daar”, aldus Van der Tang, die onder meer op de aanwezige schimmel doelt. Ook  Aad van Winden, een andere ondernemer aan de Franklinstraat, spreekt van ‘een grote bende’. Hij heeft in het voorjaar al melding gemaakt van het probleem. 

De politie viel het bedrijf vanmorgen rond tien uur binnen. Samen met de Omgevingsdienst Haaglanden (ODH), het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deed de milieuafdeling van de politie uitgebreid onderzoek in en rondom het pand. Een woordvoerder van ODH laat weten dat de inval voorbereid is nadat bij milieucontroles meerdere malen op een dichte deur gestuit werd en bedrijfsactiviteiten op onregelmatige tijdstippen plaatsvonden. 

Hygiëne

Onderzoek heeft uitgewezen dat kaasmaker Adib R. meerdere zaken niet op orde had. Zo stelt een woordvoerder van de NVWA dat de kaasmakerij door de NVWA niet wordt erkend. Daarbij is de hygiëne dusdanig onder de maat dat in het bedrijf geen voedsel geproduceerd mag worden. ,,We gaan maatregelen nemen zodat in het bedrijf niet langer zonder erkenning kaas kan worden gemaakt.” 

Ook de Omgevingsdienst Haaglanden beraadt zich op maatregelen. Een woordvoerder laat weten dat de problemen vorig voorjaar al bekend waren. Er ontbrak een vetafscheider bij het bedrijf, dat een aantal weken kreeg om dit op te lossen. Toen dit niet gebeurde, kreeg de eigenaar een dwangsom opgelegd, die nu kan worden geïnd.  

De politie gaat de kaasmaker binnenkort als verdachte horen en maakt een proces-verbaal op. Omdat de overtredingen betrekking hebben op de wet op milieudelicten, kan de verdachte volgens een woordvoerder van de politie een forse boete verwachten. De bal ligt volgens haar nu bij de gemeente. Die kan overgaan tot bestuurlijke maatregelen, zoals het intrekken van de vergunning of het sluiten van het pand. 

Woensdag 23 januari diende er nog een rechtszaak vanwege een huurachterstand.

---

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Volledig scherm
De milieuafdeling van de politie deed samen met een aantal partners donderdag 7 februari onderzoek in en om een bedrijfspand aan de Franklinstraat 's-Gravenzande. © Politie Den Haag
Volledig scherm
De milieuafdeling van de politie deed samen met een aantal partners donderdag 7 februari onderzoek in en om een bedrijfspand aan de Franklinstraat ’s-Gravenzande. © Politie Den Haag
Volledig scherm
De Milieu afdeling van de politie deed samen met een aantal partners donderdag 7 februari onderzoek in en om een bedrijfspand aan de Franklinstraat 's-Gravenzande. © Politie Den Haag