Meszwaaier in Naaldwijk is 28-jarige man uit Syrië

VideoDe man die met een mes zwaaide gisteren in Naaldwijk, is een 28-jarige man uit Syrië. Hij heeft een woonadres in Zweden en was op bezoek bij familie in Nederland. 

Dat laat het Openbaar Ministerie weten. Momenteel doet de politie onder leiding van het OM onderzoek naar het incident, waarbij de man met een mes over straat liep en naar omstanders schreeuwde. Toen hij werd aangehouden, heeft de politie hem neergeschoten. Ook dat wordt onderzocht. 

De eerste melding over de man, die in verwarde toestand op straat zou lopen met een mes, werd gedaan door zijn familie. Die probeerden hem te kalmeren en waren bang dat hij zichzelf of anderen iets aan zou doen. 

De man is na de aanhouding gewond naar het ziekenhuis vervoerd. Hij is buiten levensgevaar en zal op later moment verhoord worden, laat het OM weten. Hij ligt nog in het ziekenhuis. Hij is aangehouden voor bedreiging. 

Van de aanhouding, waarbij de politie op de 28-jarige Syriër schoot, werden beelden gemaakt door omstanders, die snel het internet over gingen. De 17-jarige Aad uit Monster zag het incident voor zijn neus gebeuren. ,,We hoorden geschreeuw dat 'ie zijn wapen moest laten vallen, maar dat wilde hij niet doen. Opeens stond 'ie met een mes te zwaaien. Hij ging wel op z'n knieën zitten, maar hij wilde nog steeds dat wapen niet laten vallen. Toen ging 'ie wéér staan en er wéér mee zwaaien, waarna hij werd gegrepen door een politiehond'', vertelde hij aan het AD.

Volledig scherm
De politie moest de man, die met een mes zwaaide en schreeuwde naar voorbijgangers, neerschieten bij de arrestatie. Nadat hij was neergeschoten werd hij met hulp van een politiehond aangehouden. © Thierry Schut

In samenwerking met indebuurt Westland