Volledig scherm
Hoek van Holland. Foto ter illustratie. © ANP

Metingen in badplaats: staat parkeerterrein van Hoek van Holland te vol?

Is het parkeerterrein bij het strand in Hoek van Holland wel groot genoeg? En hoe kunnen strandgangers sneller hun weg naar een plekje vinden?

Op deze vragen hoopt de gemeente Rotterdam antwoord te krijgen. Daarom begint zij op dinsdag 16 juli met een onderzoek naar het auto- en fietsverkeer in de badplaats. De gemeente zet vijf camera’s neer om verkeersstromen te meten, plaatst telslangen en laat handmatige tellingen uitvoeren. Ook het aantal geparkeerde auto’s wordt geregistreerd.

Volgens een woordvoerder is het allemaal van belang om de verkeerssituatie in Hoek van Holland te ‘optimaliseren’. ,,Dit is een nulmeting. We willen een objectief beeld krijgen met een goede onderbouwing. Daar zijn data voor nodig.”

Zoekverkeer

Op dit moment rijdt nog te veel ‘zoekverkeer’ rond in het dorp. Dat zijn veelal strandgangers die, al zoekende naar een parkeerplaats, door de Hoekse straten tuffen.

Quote

Als we het verkeer goed in de smiezen krijgen, kunnen we hopelijk een betere oplossing verzinnen

Gemeente

,,Momenteel hebben we alleen statische borden staan. We hopen in de toekomst digitale borden te hebben waarop te lezen is dat een bepaalde parkeerplaats vol is.”

Metingen zijn onontbeerlijk, stelt de gemeente. ,,Als we het verkeer goed in de smiezen krijgen, kunnen we hopelijk een betere oplossing verzinnen waardoor het allemaal wat vlotter doorstroomt.”

De data moeten helpen bij het schrijven van een nieuw verkeerscirculatieplan, waarin bijvoorbeeld parkeermaatregelen worden opgenomen. De gemeente hoopt dat plan over twee tot drie jaar ten uitvoer te kunnen brengen. ,,De ruimte is beperkt. Het enige dat we kunnen doen is de bestaande infrastructuur zo goed mogelijk benutten.”

De camera’s worden een dezer dagen geplaatst. Volgens de gemeente hoeven automobilisten niet te vrezen voor hun privacy: kentekens worden omgezet in een unieke, anonieme code.

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland