Jan-Govert van Gilst tussen het olifantengras in Lijnden. Uit het olifantengras word biologisch plastic gewonnen.
Volledig scherm
Jan-Govert van Gilst tussen het olifantengras in Lijnden. Uit het olifantengras word biologisch plastic gewonnen. © Peter Franken

Miljoen euro voor bedrijf dat alternatief biedt voor plastic

Het Westlandse bedrijf Vibers, dat olifantsgras op de kaart zet als alternatief voor plastic, heeft een investering van 1 miljoen euro opgehaald. Jan-Govert van Gilst, eigenaar van Vibers, is in zijn nopjes dat het gelukt is om de investering van VP Capital en Stichting Doen, onderdeel van de Postcode Loterij, binnen te halen.

Met het geld wil Van Gilst zijn onderneming ‘opschalen’. Oftewel meer mensen aannemen en de verpakkingsindustrie wakker schudden, zoals hij dat zegt. ,,Heel veel producten worden momenteel verpakt in plastic. Het is vreselijk. Plastic verdwijnt eigenlijk nooit, maar blijft in hele kleine deeltjes in de oceaan drijven.”

Waar andere partijen plastic opruimen, moet Vibers de partij zijn die ervoor zorgt dat er niet meer bijkomt. ,,Althans, niet in de wereld van verpakkingen”, verduidelijkt Van Gilst. ,,Olifantsgras is een heel goed alternatief voor plastic verpakkingen.” De ondernemer was in 2009 op vakantie in Borneo toen bij hem de knop om ging. ,,Wat ik zag, was verschrikkelijk. Stranden waren bezaaid met plastic.” 

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland