Volledig scherm
Ter illustratie. © anp

Minister Slob roept raad Westland op om in te stemmen met komst islamitische basisschool

Onderwijsminister Slob heeft de Westlandse gemeenteraad op de vingers getikt. Hij roept de raad op alsnog in te stemmen met de oprichting van een islamitische school. Gebeurt dat niet, dan grijpt hij in. 

De gemeenteraad van Westland houdt zich niet aan de uitspraak van de Raad van State over de wettelijk voorgeschreven komst van een islamitische basisschool, aldus Slob. In april heeft de Raad van State geoordeeld dat het schoolbestuur van Yunus Emre voldoende belangstelling heeft aangetoond voor een nieuw te stichten islamitische school in de gemeente Westland. Volgens de wet moet de nieuwe school dan voor bekostiging in aanmerking komen.

Een meerderheid van de gemeenteraad (Westland Verstandig, GemeenteBelang Westland en LPF Westland) heeft dinsdagavond tegen de komst van een islamitische basisschool gestemd. Daarmee negeert de gemeenteraad de uitspraak van de Raad van State.

Minister Slob roept de raad nu op om de uitspraak van de rechter te respecteren.,,Dit raakt aan de grondslagen van de rechtsstaat’’, zegt Slob. ,,Dit is een laatste kans voor de gemeenteraad om zich aan de uitspraak van de Raad van State te houden. Anders zal ik een besluit moeten nemen namens de gemeenteraad, zodat de school kan starten.”

Indeplaatsstelling

De minister zal dan een zogeheten besluit tot indeplaatsstelling nemen. Dat betekent dat hij een besluit neemt namens de gemeenteraad waardoor de islamitische basisschool van Yunus Emre per 1 augustus 2020 alsnog voor bekostiging in aanmerking komt. 

Burgemeester Bouke Arends had de gemeenteraad hier al voor gewaarschuwd. Toen hij dinsdag meldde de minister op de hoogte te gaan brengen van het besluit van de raad, schetste hij het beeld dat de minister de gemeente zou kunnen overrulen. Ook zei Arends dat Yunus Emre naar de Raad van State zou kunnen stappen om Westland een dwangsom op te leggen.

De gemeenteraad van Westland komt dinsdag bijeen en kan dan besluiten om de nieuw te stichten basisschool alsnog toe te laten. De lokale partijen Westland Verstandig, GemeenteBelang Westland en LPF Westland hebben al laten doorschemeren niet van plan te zijn om hun standpunten te wijzigen. 

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland