Volledig scherm
Lijsttrekker Peter Duijsens van Westland Verstandig. De partijen Westland Verstandig, GemeenteBelang Westland en LPF Westland keren zich tegen de komst van een islamitische basisschool van scholengemeenschap Yunus Emre naar Westland. © ANP

Minister Slob zet besluit islamitische basisschool in Westland vandaag gewoon door

Het besluit van minister Arie Slob (Basisonderwijs) om groen licht te geven voor de komst van een islamitische basisschool in Westland, is vandaag ‘automatisch in werking getreden’, aldus een woordvoerder van het ministerie. De bewindsman moest ingrijpen omdat de Westlandse gemeenteraad weigerde akkoord te gaan, terwijl de Raad van State had besloten dat de school er moet komen.

De gemeenteraad had dinsdag de laatste mogelijkheid om ingrijpen door de minister te voorkomen. De raad volhardde echter in zijn standpunt. Een meerderheid van de raadsleden (van Westland Verstandig, LPF Westland en GemeenteBelang Westland) nam een motie aan om in beroep te gaan tegen het besluit van Slob. De gemeente stapt hiervoor naar de Raad van State, de hoogste bestuursrechter. Dat is een symbolische stap, aangezien er automatisch groen licht is gegeven vandaag.

De overige partijen in de Westlandse raad, die zich wél neerleggen bij de uitspraak van de Raad van State over de komst van een islamitische school, noemen het ‘laf en misleidend’ om het besluit van de minister te dwarsbomen. Jenny Vermeer, fractievoorzitter van het CDA: ,,Door tegen het scholenplan te stemmen en beroep in te stellen tegen het besluit van de minister, lijkt het of lokale politici invloed hebben op de kwestie, maar dat hebben ze niet. Het is veel gedoe en negatieve publiciteit en dat vindt onze fractie zeer spijtig.‘’

Ingrijpen

Aanvankelijk zag Slob ook niets in de komst van de islamitische basisschool van scholenvereniging Yunus Emre naar Naaldwijk, maar de uitspraak van de Raad van State in april dwong hem tot ingrijpen. Door een zogeheten besluit tot indeplaatsstelling krijgt de school alsnog geld en kan deze in het schooljaar 2020-2021 van start gaan. 

Of de school dan al opengaat is maar nog de vraag. De gemeente kan bijvoorbeeld dwars gaan liggen over de huisvesting.

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland