Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © ANP XTRA

MKB Westland boos over opeenstapeling extra lasten: 'Ondernemers lijken zo slechts melkkoeien'

Ondernemers zijn boos op de gemeente. Winkeliers krijgen volgens MKB Westland de rekening gepresenteerd voor de financiële gaten in de begroting.

Melkkoeien, dát is wat ondernemers zijn voor de gemeente. Het is de mening van Shirley Schelkers, de voorzitter van MKB Westland. Ze is absoluut niet te spreken over de manier waarop de gemeente de komende jaren het financiële tekort wil aanpakken.

Vooral de opeenstapeling van lasten stuit de belangenorganisatie tegen de borst. Niet alleen gaat in Westland de onroerendezaakbelasting (ozb) voor bedrijven met 30 procent omhoog, ook wordt een reclamebelasting ingevoerd die 750.000 euro in het laatje moet brengen. Bovendien dragen de ondernemers geld af voor zogeheten bedrijfsinvesteringszones, benadrukt MKB Westland.

Landelijk gemiddelde

De verhoging van de ozb levert overigens geen buitensporig toptarief op, in vergelijking met andere gemeenten. Het tarief is nu bijna 0,2 procent van de WOZ-waarde. De verhoging betekent volgens een woordvoerder van de gemeente dat het merendeel van de ondernemers maximaal 280 euro per jaar extra gaat betalen. Maar ook na deze verhoging ligt het Westlandse ozb-tarief nog onder het landelijk gemiddelde, meldt de gemeente.

,,De wetenschap dat de economie van Westland floreert, in combinatie met het gegeven dat ons bedrijfsleven de afgelopen jaren stevig is ontzien en een lage lokale lastendruk is opgelegd, heeft geleid tot het voorstel het bedrijfsleven meer mee te laten betalen aan de voorzieningen die worden gerealiseerd", aldus de woordvoerder, die erop wijst dat de afgelopen jaren veel is gedaan voor ondernemers. Zij doelt onder meer op nieuwe pleinen in winkelkernen, het World Horti Center en nieuwe wegen.

Quote

We hopen dat meer fracties in gesprek willen, daarna kunnen we kijken wat de mogelijkhe­den verder zijn

Shirley Schelkers, MKB Westland

Maar Shirley Schelkers van MKB Westland is helder: ,,Dit is een te forse verhoging in één keer." MKB Westland heeft al contact met de fracties van GBW en VVD. ,,We trekken vroeg aan de bel", aldus Schelkers. ,,We hopen dat meer fracties in gesprek willen. Daarna kunnen we kijken wat de mogelijkheden verder zijn.''

Deze week werd overigens ook de jaarrekening over 2018 gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de gemeente 5 miljoen euro overhield. Dat komt met name door geplande werkzaamheden die nog niet zijn uitgevoerd. De schuld van de gemeente steeg met 3,5 miljoen euro naar 340 miljoen.

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland