Volledig scherm
Mohamed el Mokaddem is programmadirecteur Taskforce +500 (500 mensen extra per jaar uit de bijstand halen en aan een baan helpen) © ARNAUD ROELOFSZ

Mohamed el Mokaddem gaat Hagenaars uit de bijstand halen

Oud-wethouder van Westland Mohamed el Mokaddem heeft een nieuwe klus gevonden in Den Haag. De Wateringer gaat als programmadirecteur van de nieuw opgerichte Taskforce +500 proberen 500 Hagenaars extra per jaar uit de bijstand te halen en een baan te bezorgen.

Acht jaar niet gewerkt, verslaafd geweest, alleenstaand, de zorg voor opgroeiende kinderen en financiële schulden op de koop toe: maakt een man of vrouw met zo’n persoonlijke geschiedenis kans om ooit nog aan een baan te komen? ,,Jazeker”, zegt de 35-jarige El Mokaddem (35). 

De taskforce, een nieuw en gezamenlijk werkoffensief van de Haagse wethouders Rachid Guernaoui (Werkgelegenheid) en Bert van Alphen (Sociale Zaken), komt voort uit het coalitieakkoord ‘Den Haag, Stad van Kansen en Ambities’. Het doel is jaarlijks 500 Hagenaars extra uit de bijstand te krijgen en aan een baan te helpen, bovenop de reguliere opgave van 4000 mensen per jaar.

Ambitie

,,Het is een grote ambitie”, weet El Mokaddem, ,,die een flinke inzet vergt van de stad en regio.” Den Haag telt momenteel 26.000 mensen met een bijstandsuitkering, van wie er circa 20.000 langer dan 1,5 jaar in de bijstand zitten. De taskforce richt zich met name op die mensen. 


,,Inzicht krijgen in wie dat zijn, wat ze kunnen en wat ze nodig hebben om aan het werk te gaan. Dat is een van de pijlers van onze programma-aanpak. Den Haag wil investeren in het ontwikkelen van mensen en hen op die manier duurzaam aan het werk helpen”, aldus El Mokaddem.

Binnenkort begint een reeks van bijeenkomsten van de taskforce met werkgevers en kandidaten in Den Haag en de regio Haaglanden. El Mokaddem: ,,Perspectief creëren voor kandidaten doen we onder andere samen met werkgevers. In tal van sectoren zijn zij heel hard op zoek naar gemotiveerde mensen. In die zin hebben we het economische tij mee. Wie en wat zoeken werkgevers? Hoe kunnen wij ze beter helpen? Welke tips en suggesties hebben zij voor ons? Daarvoor dienen de bijeenkomsten. Ons gezamenlijke doel is immers om de goede match tot stand te brengen tussen kandidaat en werkgever. Een échte match. Niet voor even, maar duurzaam.”

Quote

Den Haag wil investeren in het ontwikke­len van mensen en hen op die manier duurzaam aan het werk helpen

Mohamed el Mokaddem

Eigenaar

Mohamed el Mokaddem is directeur/eigenaar van Moveda management & advies. Hij was directeur HR & Public Affairs bij Koppert Cress in Monster en van 2014 tot 2017 wethouder Sociale Zaken van de gemeente Westland. In die hoedanigheid heeft hij veel samengewerkt met de gemeente Den Haag op het gebied van sociale zaken en werkgelegenheid.