Volledig scherm
Musical Xenophobia - Westland -school - Naaldwijk © Hans Tobel

Musical Xenophobia neemt vooroordelen weg over elkaar en anderen

Het wegnemen van vooroordelen over elkaar en anderen, dat is het doel van Xenophobia, een internationale musical waaraan scholen uit onder meer Polen en Griekenland meedoen. De musicalklas van het Naaldwijkse Floracollege speelt ook mee.

Hans Tobel, coördinator van de kunst- en cultuurvakken op het Flora, droomde al lange tijd van een samenwerkingsproject met andere landen. ,,Want zeg nou zelf, niets werkt zo verbroederend als samen zingen, dansen en toneelspelen’’, meent Tobel.

Drie jaar geleden bedacht Tobel deze musical. ,,We zaten toen volop in een vluchtelingencrisis en het leek me mooi om daar een musical over te maken. Via een wereldwijde organisatie kwam ik in Griekenland terecht. Hier heb ik samen met leerlingen en collega’s ideeën uitgewisseld over het verhaal. Op basis hiervan heb ik het script geschreven.’’

Behalve Nederland doen Duitsland, Polen, Griekenland en Réunion, het Franse eiland ten oosten van Madagaskar, mee aan Xenophobia.

De droom van Tobel is uitgegroeid tot een internationaal project waaraan in totaal 500 mensen deelnemen: acteurs, technici en musici. De voorstellingen in Duitsland en Griekenland zijn inmiddels achter de rug. Volgens Tobel waren deze een groot succes. Als Tobel de musical in één zin zou moeten vatten, zegt hij: ,,Het geaccepteerd worden door mensen die anders zijn dan jij. Xenofobie betekent natuurlijk letterlijk: de angst voor het vreemde.’’

Op 8 november wordt Xenophobia twee keer opgevoerd in De Naald. 

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland