Volledig scherm
PREMIUM
Ontwerper Ruud Duynisveld bedacht een nieuwe inrichting mét behoud van de ziel van het oude pand. © Thierry Schut

Na drie jaar eindelijk weer feesten bij De Leuningjes

Het einde van 'hoofdpijndossier' De Leuningjes is in zicht. Het zalencentrum maakt een nieuwe start met een gloednieuwe feestzaal, die uniek is voor Westland.

Na drie lange jaren van sluiting, gaat de grote zaal van De Leuningjes eindelijk weer open. Dankzij de zogenoemde decorbouw, inclusief verrijdbare bar, kan de feestzaal voortaan aan ieders wens worden aangepast.

Van buitenaf lijkt het of er niets is veranderd aan het zalencomplex. De grijze buitengevel en de rood omlijste entree zijn als vanouds. Een container met bouwafval, een pallet met isolatiemateriaal en een koelbox van een van de werklieden voor de deur verraden dat in het pand keihard wordt gewerkt. Binnen wordt duidelijk hoe de hal en de grote zaal onder handen zijn genomen. De wanden en vloeren ademen met hun 'beton-look' een industriële sfeer . In de grote zaal is de dakconstructie zichtbaar gebleven om, net als de door lichten gevormde veilingklok en de stenen muren, in een oogopslag te verwijzen naar het verleden van het gebouw als bloemenveiling. De panelen aan de wanden en het plafond tonen dat ook aan de akoestiek is gedacht. Lampen in allerlei kleuren dragen bij aan de ambiance. ,,We hebben ook AD-rood'', laat een van de werklieden enthousiast weten, waarop hij het beschikbare kleurenpalet laat zien.

Ontwerper Ruud Duynisveld (57) kijkt met 'gepaste trots' naar het voorlopige resultaat. Toen hij vorig jaar werd gevraagd om met zijn evenementenbureau voor De Leuningjes een plan te maken, hoefde Duynisveld niet lang na te denken. De Poeldijker loopt al zo'n vijftig jaar geregeld binnen bij De Leuningjes. ,,Als kleine jongen al, samen met mijn vader, verkleed als Chinees tijdens carnaval. Als vijftienjarige ging ik stiekem met de valhelm van mijn broer naar de disco waar je pas vanaf je zestiende naar binnen mocht en uiteindelijk ben ik er zelfs getrouwd.''

In samenwerking met indebuurt Westland