Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © ANP

Naaldwijkse broers krijgen werk- en celstraf voor witwassen van 118.000 euro

De Haagse rechtbank veroordeelt een 34-jarige ondernemer uit Naaldwijk tot een onvoorwaardelijke celstraf van zes maanden vanwege het witwassen van 118.000 euro. Het geld zou ontvreemd zijn van een Duits bedrijf, dat was gehackt. De oudere broer (37) van de ondernemer krijgt een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. 

De straffen die de rechtbank woensdag bekend maakte, komen overeen met de strafeisen van het OM. Volgens het OM ontving de oudere broer een belangrijk deel van het criminele geld, 94 duizend euro, op de rekening van zijn bedrijf. Dat geld zou afkomstig zijn van de jonge broer, de Naaldwijkse ondernemer, die 118 duizend euro uit Duitsland op zijn rekening had gekregen. 

De officier van justitie verklaarde twee weken geleden, tijdens de strafzitting, dat beide mannen hadden kunnen weten dat het geld afkomstig was van een misdrijf. ,,Zo’n groot bedrag krijg je doorgaans niet op je rekening gestort.” 

Gehackt

Volgens de aanklaagster was er geen bewijs dat de broers achter de hack van het Duitse bedrijf zaten, maar ze zouden zich wel schuldig gemaakt hebben aan witwassen van het criminele geld. De Naaldwijkse ondernemer, die in België verblijft, liet zich niet zien op de zitting bij de rechtbank. Zijn oudere broer wel, maar deze beriep zich op zijn zwijgrecht. Volgens zijn advocate was er onvoldoende bewijs dat het Duitse bedrijf gehackt was. Bovendien stond niet vast dat de 94 duizend euro die op de rekening van de oudere broer stond, afkomstig was van de 118 duizend euro die de Naaldwijkse ondernemer vanuit Duitsland zou hebben gekregen. Het kon net zo goed uit een andere bron afkomstig zijn, aldus de advocate. De rechtbank gaat daar niet in mee, en acht witwassen bewezen.

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland