Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie: Gerard Bal © Thierry Schut

Naaldwijkse organist Gerard Bal kan dit jaar niet op sterfdagconcert Bach spelen

Het liefst had de Naaldwijkse organist en Bachspecialist Gerard Bal, zoals in voorgaande jaren, op 28 juli het traditionele sterfdagconcert van zijn geliefde componist Johan Sebastiaan willen spelen. Maar er kwam iets tussen: een unieke uitnodiging om op die dag te concerteren in de St. Paul-kathedraal in Odessa, Oekraïne. Dat is de enige Lutherse bisschopskerk in Midden-Europa, met ook nog een bijzonder orgel.

Een dilemma noemt de Naaldwijkse organist het, zeker ook omdat het hem vrij staat daar te spelen wat hij wil, als het maar Bach is. Bovendien kreeg ook zijn vrouw Lia een uitnodiging om met haar dwarsfluit het concert op te luisteren. De knoop is inmiddels doorgehakt, de Ballen gaan naar Odessa en spelen daar werken van vader Johann Sebastian, maar eveneens composities van vier zonen, onder wie Carl Philipp Emanuel. ‘En onze kinderen en kleinkinderen gaan ook mee,’ melden beiden.

Ondertussen is het Naaldwijkse concert opnieuw ingevuld. Gerard Bal vond zijn ‘muzikale zoon’ Alexander Prins bereid om de orgelrol over te nemen. Alweer enige jaren terug nam deze cantor-organist van de Honselse Regenboogkerk ook de dirigentenrol van Bal over tijdens de jaarlijkse Lukas Passion.

Orgelkoralen

Prins gaat nu dus op 28 juli vol op het orgel van de Oude kerk om Bach te eren, die 269 jaar geleden overleed. Hij gebruikt daarvoor het zogenoemde ‘Orgel-Büchlein’ met orgelkoralen die Bach in Weimar componeerde. Volgens Albert Schweitzer, ook een Bachfan, was deze verzameling een soort woordenboek van de vele mogelijkheden hoe Bach een tekst tot klinkende muziek kon omtoveren. Het Naaldwijkse concert begint om 20.15 uur, entree 8 euro.

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland