Volledig scherm
NAM-locatie aan de Madeweg in Monster © Foto: Thierry Schut

NAM moet stoppen met gaswinning bij Maasdijk en Monster

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) krijgt van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) 24 uur de tijd om de kranen in Maasdijk en Monster dicht te draaien. De NAM produceert namelijk meer gas dan is toegestaan volgens de winningsplannen waar de minister mee heeft ingestemd. 

Dat heeft Staatstoezicht op de Mijnen vanmiddag laten weten. De maximaal toegestane hoeveelheid gas die gewonnen mag worden is voor Maasdijk 22,8 miljoen kubieke meter en voor Monster 102 miljoen kuub. De NAM heeft echter véél meer gas gewonnen dan toegestaan: 85 miljoen kuub in Maasdijk en 132 miljoen kuub in Monster. 

Omdat de NAM de afspraken over de maximale productie niet nakomt, legt SodM een dwangsom op. Binnen 24 uur moet de NAM de productie in Maasdijk en Monster stoppen. Gebeurt dat niet dan moet de NAM een dwangsom van 50 eurocent betalen voor elke kuub gas die vanaf dat moment nog gewonnen wordt. Die boete kan oplopen tot 2 miljoen euro.

,,We moeten er in Nederland van op aankunnen dat bedrijven die gas winnen zich aan de gemaakte afspraken houden'', zegt Theodor Kockelkoren, Inspecteur-generaal der Mijnen van SodM. ,,Die afspraken zijn er niet voor niets. Als dat niet gebeurt, ondermijnt dat het vertrouwen in de gaswinning. Daarom grijp ik nu in.”