Volledig scherm
Het Kraaiennest © Staatsbosbeheer

Natuurclubs naar de rechter om bomenkap

Drie natuurverenigingen stappen naar de rechter om de kap van de ‘Groene Kathedraal’ in het Kraaiennest in Midden-Delfland tegen te houden.

De organisaties hadden eerder al aangekondigd dat ze bezwaar zouden maken tegen de voorgenomen kap van de 236 populieren. Maar een bezwaar heeft geen opschortende werking en dat betekent dat de bomen toch gewoon gekapt zouden kunnen worden. Daarom stappen de Bomenstichting, de Midden-Delfland Vereniging en KNNV Delfland naar de rechter om een zogeheten ‘voorlopige voorziening’ aan te vragen.

De natuurorganisaties willen dat er eerst een gedegen plan op tafel komt, waarin staat wat er exact terug geplant wordt. ,,Volgens de vergunning mag zo’n plan later worden aangeboden. Partijen kunnen nu geen bezwaar maken tegen de keuzes die bedacht worden door Staatsbosbeheer’’, aldus Piet van der Eijk van de Bomenstichting.

Lieke Verhoeven van Staatsbosbeheer laat weten dat er nog nagedacht wordt over wat er exact terug geplant gaat worden, maar dat de gemeente Midden-Delfland sowieso 236 bomen terug wil zien.

,,Nu denken we samen met de gemeente en het hoogheemraadschap na over de herinrichting’’, aldus Verhoeven. ,,Het is goed om daar ook met verenigingen zoals de KNNV en de Midden-Delfland Vereniging over te spreken. We willen het mooier en ‘natuurlijk interessanter’ maken. Misschien met meer struikgewas of verschillende boomsoorten. Het gaat er sowieso op vooruit.” 

Verhoeven snapt de zorgen van de verenigingen, omdat er in het broedseizoen gekapt gaat worden. ,,De bomen zijn onvoorspelbaar en we willen gewoon niet dat iemand een tak op zijn hoofd krijgt. Daar moeten we onze verantwoordelijkheid in pakken.”

Uit een eerste onderzoek is gebleken dat er geen nesten of broedende vogels in en om de bomen zitten. Vlak voor de kap begint, wordt voor de zekerheid nog een tweede quickscan uitgevoerd.