Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © ANP

Nederlandse tuinders willen hun tomaten naar Mars schieten

De Nederlandse tuinbouwsector moet zich richten op het koloniseren van Mars. Volgens Martien Penning, directeur van tuinderconsortium Hillenraad Partners in Poeldijk, zijn buitenaardse groenten dé inspiratie die jonge tuinders nodig hebben.

Quote

Mars lijkt onmogelijk, maar de tuinbouw moet zijn grenzen verleggen

Martien Penning

,,Hou op met piekeren over 5 procent meer omzet, en ga eens nadenken over buitenaardse groenten.'' Die oproep deed Penning onlangs in Noordwijk op een bijeenkomst voor jonge werknemers in de tuinbouwsector. ,,Mars lijkt onmogelijk, maar de tuinbouw moet zijn grenzen verleggen. We willen rode tomaten telen voor de rode planeet.”

Penning deelde het podium met Bas Lansdorp van Mars One, dat binnen vijftien jaar een mens op Mars wil krijgen. Eerst moeten raketten het benodigde materiaal de ruimte in schieten. Daarna volgen in 2031 vijf teams van vier astronauten. Zij moeten er de rest van hun leven doorbrengen.

Buitenaardse kolonies lijken een vreemd doel voor tuinders. Penning wijst echter op het belang van circulaire landbouw, waarin alles wordt hergebruikt; een idee dat in de tuinbouw nog niet echt leeft. ,,Daarom heb je een metafoor nodig, een onmogelijke droom. In Nederland is circulaire landbouw geen noodzaak, op Mars wel. Als je die noodzaak benadrukt, ontwikkel je technieken die ook op aarde bruikbaar zijn.''

Inspirerend

De tuinders zijn in ieder geval enthousiast. ,,Het is inspirerend je werk in groter perspectief te zien'', zegt een van hen na afloop. ,,Neil Armstrong wist ook niet zeker of hij de maan kon halen. Mars klinkt ver weg, maar je moet durven dromen. Het zou prachtig zijn als wij hieraan mee kunnen werken.‘’