Volledig scherm
Het Tekno Event trok in voorgaande jaren duizenden bezoekers. © Fred Leeflang

'Nee, we zijn niet CO2-neutraal'

Ze komen uit alle hoeken van Europa. Het Tekno Event in De Lier trekt steeds meer internationale trucks en truckliefhebbers. ,,Ze rijden uit Zweden heen en weer.''

Voor de bezoekers van het Tekno Event is een vrachtwagen nooit 'zomaar een vrachtwagen'. Als ze op de snelweg een truck passeren, maakt hun hart een sprongetje. Wat is het voor type? Hoe is het spuitwerk? Welke accessoires zitten erop? En zijn de wagens goed verzorgd?

Zaterdag zijn de spotters niet langer overgeleverd aan de toevallige passant op de snelweg, want dan kunnen ze hun hart ophalen op het terrein van Tekno waar maar liefst 130 trucks staan.

Amerikaans

Quote

Sommige chauffeurs komen speciaal met hun vrachtwa­gens naar ons evenement in De Lier toe

Robbert Verbeek

Het dertiende Tekno Event is groter dan ooit. Er zijn meer trucks dan bij vorige edities. En net als andere jaren komen de auto's niet alleen uit Nederland. ,,België, Zwitserland, Duitsland, Zweden en een paar echte Amerikaanse auto's", vertelt Tekno-werknemer Robbert Verbeek (39).

Negentig procent van de voertuigen die zaterdag naar De Lier komen, heeft Tekno ook in hun assortiment. Het Lierse bedrijf maakt miniatuurversies (schaal 1 op 50, red.) van vrachtwagens. Jaarlijks produceren ze zo'n 90.000 tot 100.000 exemplaren voor vrachtwagenfabrikanten, -dealers, transporteurs en verzamelaars. Ook de miniatuurexemplaren zijn zaterdag te bewonderen.

,,Sommige chauffeurs komen speciaal met hun vrachtwagens naar ons evenement in De Lier toe. Een paar combineren het met een vracht, maar anderen komen 'leeg' heen en weer. Zo is er een dealer uit Zweden die vanuit Götenburg op en neer naar De Lier rijdt. Nee, we zijn niet bepaald CO2-neutraal", grapt Verbeek.

Shuttlebus

Het evenement is een idee van Verbeek, die al vijftien jaar bij Tekno werkt. ,,De eerste keer wisten we niet wat we moesten verwachten. Hoeveel bezoekers het evenement zou trekken. Opeens stonden er vier Zweden voor de deur. Ze waren speciaal gekomen om alle trucks te bekijken. Dit jaar rijdt er zelfs een speciale shuttlebus tussen Schiphol en De Lier voor alle internationale gasten."

Naast het spotten van trucks kunnen bezoekers ook meerijden in één van de vrachtauto's. De bijdrage die daarvoor wordt gevraagd, gaat naar het goede doel. ,,Nieuw dit jaar is dat mensen zonder vrachtwagenrijbewijs ook zelf kunnen rijden in een auto, onder begeleiding van een instructeur. Daar heb je alleen een B-rijbewijs voor nodig." Ook is er een heuse 'Decibeltest', want wie van mooie trucks houdt, is ook niet vies van flink geronk en gebrul uit de uitlaat.

Quote

Het is een levens­stijl

Robbert Verbeek

Levensstijl

Waar die fascinatie vandaan komt? Verbeek heeft wel een idee. ,,Het is een levensstijl. Chauffeurs zitten meer dan zeventig uur per week op zo'n wagen. Dan willen ze graag dat het er goed uit ziet. Je wil een verschijning zijn op de weg. En veel mensen uit die wereld, transporteurs, monteurs en algemene liefhebbers, vinden dat mooi."

En zoals de meesten wel weten, gaat het in de liefde niet alleen om de buitenkant. ,,Er worden tienduizenden euro's uitgegeven aan de cabine. De nieuwste trend is dat ze een 'old school'-look willen. Dan wordt een gloednieuw stuur dat alles in een wagen kan bedienen er gewoon uitgesloopt om er vervolgens een gigantisch ouderwets stuur in te zetten."