Volledig scherm
© Thierry Schut

Niet toekijken, maar hardlopen voor goede doel

Nadat haar vader alvleesklierkanker kreeg, kwam Esther Ligthart in actie. De 'doelloze' rondjes die ze liep, wil ze in 2017 omzetten in euro's. Elke kilometer moet dit jaar geld opleveren voor onderzoek.

Quote

Het was niet per se een manier om met het verdriet om te gaan, maar het is wel altijd een activiteit waarbij ik mijn gedachten kan laten gaan

Esther Ligthart

Westlanders staan bekend om hun 'handen uit de mouwen'-aanpak. Niet bij de pakken neerzitten, maar kijken naar oplossingen. Toch kan een mens machteloos staan als een geliefde overgeleverd is aan de kennis van artsen en onderzoek in de wetenschap. Zo voelde Esther Ligthart zich ook afgelopen zomer, toen haar vader moest worden opgenomen vanwege alvleesklierkanker.

De vader van de 27-jarige uit De Lier werd plotseling geel en al redelijk snel werd de diagnose gesteld: alvleesklierkanker. Bij veel mensen is er geen uitzicht op genezing. "In de eerste weken nadat we het hoorden, was het natuurlijk een drama. Ik weet nog goed dat ik de dag nadat we het te horen hadden gekregen een hardloopwedstrijd had en ik wilde het niet meteen tegen iedereen vertellen. Waarom niet? Als je het vertelt, dan is het echt. Ik heb de wedstrijd wel uitgelopen."

"Een paar weken lang lag hij in het ziekenhuis. Je gaat dan niet elke dag kniezend aan zijn bed zitten. Sterker nog, mijn vader wilde dat zelf niet! Natuurlijk was ik wel vaak bij hem. Soms ging ik hardlopend naar het ziekenhuis of liep ik juist terug naar huis. Het was niet per se een manier om met het verdriet om te gaan, maar het is wel altijd een activiteit waarbij ik mijn gedachten kan laten gaan."

Het hardlopen verovert in 2011 haar hart. Ze begint te trainen voor 5 kilometer, maar in 2013 loopt ze al haar eerste halve marathon. Inmiddels loopt ze zo'n 30 tot 50 kilometer per week. "Vorig jaar heb ik een reis gewonnen naar Berlijn. Toen heb ik daar de marathon gelopen, maar ik moest ook een blog schrijven. Omdat mijn vader ziek was, heb ik er toen ook over geschreven en ik kreeg gigantisch veel leuke reacties. Normaal hang ik echt niet alles aan de grote klok, maar dit was wel het begin van de actie."

Volledig scherm
© Thierry Schut
Quote

Tijdens het hardlopen begon ik een plan te maken. Na wat rondbellen bleek dat ik veel gesponsord kon krijgen, zoals hardloop­shirts en een site

Esther Ligthart

Onderzoek
Toen ze werd geconfronteerd met de kleine genezingskans van de ziekte, begon Esther te zoeken en zo stuitte ze al snel op het onderzoek van Casper van Eijk, een arts die een behandelmethode wil ontwikkelen tegen de ziekte.

"Ik was aan het hardlopen en ik dacht: ik ben hier maar doelloos aan het rondrennen en kan niets doen. Wat nu als ik geld kan ophalen voor dat onderzoek? Om de kansen voor alle patiënten een beetje beter te maken? Tijdens het hardlopen begon ik een plan te maken. Na wat rondbellen bleek dat ik veel gesponsord kon krijgen, zoals hardloopshirts en een site."

Stichting
Inmiddels is kilometersvoorcasper.nl online en heeft Esther een stichting opgericht. En dat terwijl haar vader inmiddels aan de beterende hand is. Omdat ze de ziekte vroeg ontdekten, kon hij geopereerd worden. "Maar voor veel anderen is er geen goed perspectief, daarom wilde ik er wel mee doorgaan," aldus Esther.

Het komende jaar kunnen particulieren of bedrijven elke kilometer die de Lierse loopt sponsoren met een geldbedrag. "Je kan ook een vast bedrag doneren of alleen voor een bepaalde maand een bedrag per kilometer geven." Een doel heeft ze zich nog niet gesteld. "Het is lastig om in te schatten hoe het gaat lopen, maar tienduizend euro bijvoorbeeld zou super gaaf zijn."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement