Volledig scherm
Tot zover bekend zijn er zeventien bedrijven in Nederland besmet met het tomatenvirus ToBRFV. © Salvatore Walter Davino

Nieuwe gevallen gevreesd tomatenvirus in Westland en Midden-Delfland

In Westland en Midden-Delfland zijn door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nieuwe gevallen van het ToBRF-virus ontdekt. Het totaal aantal besmette bedrijven in Nederland staat nu op zeventien. Dat zijn er vier meer dan in de vorige tussenstand. 

Bij vier bedrijven bestaat een ‘zware verdenking’ van de aanwezigheid van het virus, daarvan zijn er twee in Westland. Van de zeventien besmette bedrijven bevinden zich er acht in de gemeente Westland. Dat is een stijging van twee ten opzichte van de laatste update van de NVWA, halverwege december. Tevens is er nu een besmetting in Midden-Delfland geconstateerd. Verder zijn er vier vondsten in de gemeente Hollands-Kroon, twee in de gemeente Brielle, een in de gemeente Remmerswaal en een in Haarlemmermeer. 

Peru

Het Tomato Brown Rugose Fruit-virus werd eerder ook al aangetroffen in tomatenzaad dat uit Peru is geïmporteerd. Dit tomatenzaad is in de handel terechtgekomen, blijkt uit onderzoek van de NVWA. De gevolgen voor de tomatensector kunnen aanzienlijk zijn. Het virus is een zeer besmettelijk plantenvirus en kan schade veroorzaken in de tomatenteelt, de levensader van Westland. Het is niet schadelijk voor mens en dier. Op basis van deze tracering voert de NVWA inspecties en bemonsteringen uit bij plantenkwekers.

Sinds 1 november vorig jaar geldt er een meldplicht voor een ieder die een vermoeden heeft van aanwezigheid van dit virus.

In samenwerking met indebuurt Westland