Beeld ter illustratie: Westlandse gemeenteraad
Volledig scherm
Beeld ter illustratie: Westlandse gemeenteraad © Gemeente Westland

Nieuwe wethouder hoeft niet in Westland te komen wonen, gemeenteraad verbaasd over voorstel

Binnen de Westlandse gemeenteraad is met verbazing gereageerd op het voorstel om de benoeming van de nieuwe wethouder Albert Abee (CDA) te combineren met een ontheffing om voor één jaar niet naar het Westland te verhuizen. 

Vorige week had het Presidium, de vergadering van fractievoorzitters, nog besloten om deze twee voorstellen te scheiden en over het laatste pas in maart tijdens de raadsvergadering te besluiten. De benoeming tot wethouder is volgende week dinsdag.

Een wethouder moet volgens de Gemeentewet in zijn gemeente wonen, maar kan een aantal jaren van de raad ontheffing krijgen, steeds voor 12 maanden. Direct na het bekend worden van zijn benoeming had Albert Abee al laten weten in zijn huidige woonplaats Hendrik-Ido-Ambacht te willen blijven wonen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Albert Abee, de nieuwe wethouder van de gemeente Westland
Volledig scherm
Albert Abee, de nieuwe wethouder van de gemeente Westland © CDA

Vooral oppositiepartijen als GemeenteBelang Westland en Westland Verstandig vinden het vreemd dat benoeming én huisvestingsontheffing nu in één voorstel staan. Dat betekent dat zij bijvoorbeeld niet voor hem als wethouder kunnen kiezen, maar tegelijkertijd ook tegen het geven van ontheffing om te verhuizen.

Abee was tot voor kort nog wethouder in Lansingerland, waar hij al enkele malen ontheffing kreeg om daarnaartoe te verhuizen. Daarover was ook geregeld bezwaar vanuit de gemeenteraad.

  1. Strandtenthouders staat het water tot aan de lippen: ‘Waar moeten wij ons personeel van betalen?’
    PREMIUM
    VIDEO

    Strandtent­hou­ders staat het water tot aan de lippen: ‘Waar moeten wij ons personeel van betalen?’

    Strandtenthouders aan de Nederlandse kust vragen vandaag op een bijzondere wijze aandacht voor hun financiële problemen. Ondernemers van Texel tot Zeeland hebben met hun strandbedden en tafeltjes teksten op het strand geschreven en die met een drone vanuit de lucht gefilmd. Het filmpje wordt aangeboden aan het kabinet. Ze willen dat de loonkosten van hun personeel wordt vergoed.

In samenwerking met indebuurt Westland