Volledig scherm
Ter illustratie. © Hollandse Hoogte / ANP XTRA

Onderzoek bevestigt virus in Westlandse tomatenkas

Bij een tomatenteler in het Westland is met zekerheid het ToBRF-virus aangetroffen, zo wijst onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uit. 

De ‘zware verdenking’ van de overheidsinstantie en het vermoeden van de teler zelf lieten al weinig ruimte voor twijfel. Het onderzoek naar het Tomato Brown Rugose Fruit-virus heeft bij een ander bedrijf ook een ‘ernstige verdenking’ opgeleverd, zo schrijft minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten aan de Tweede Kamer.

Afgelopen donderdag werd door het laboratorium van de NVWA bevestigd dat een tomatenteler in het Westland kampt met het virus. Schouten schrijft dat de bron van de besmetting nog niet is gevonden en ze kan ook niet uitsluiten dat er nog meer bedrijven zijn getroffen. ,,Omdat het virus zeer besmettelijk is, is verdere verspreiding niet uit te sluiten.” Het virus werd de afgelopen jaren in de Europese Unie aangetroffen, maar is nu voor het eerst in Nederland ontdekt. De NVWA en Glastuinbouw Nederland houden informatiebijeenkomsten voor telers.

Door het virus, dat tomaten- en paprikaplanten aantast, sterven de planten af en wordt de opbrengst minder. Bovendien gaan de vruchten er raar uitzien. De vruchten kunnen nog wel worden verkocht, maar zijn visueel minder aantrekkelijk. 

Om verdere verspreiding te voorkomen, worden getroffen bedrijven strenge hygiënemaatregelen opgelegd, die door de NVWA worden gemonitord. Bij kwekers moet bij een besmetting de hele partij planten worden geruimd, bij telers is dat niet het geval. Het virus is niet gevaarlijk voor mensen en dieren. Voordat zaden mogen worden verhandeld, moeten ze worden onderzocht. 

De Europese Commissie merkt het virus per 1 november van dit jaar aan als een bestrijdingsplichtig organisme. Omdat al voor die datum een verdenking van een besmetting bij een tomatenteler in het Westland bestond, nam de NVWA die maatregel al per 4 oktober. Daardoor kunnen er eerder maatregelen worden genomen om de verspreiding tegen te gaan. Er geldt een meldplicht voor het vermoeden van de aanwezigheid van het virus.

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland