Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © ANP XTRA

Onderzoek naar storten van afval door kringloopwinkels

De gemeente Westland onderzoekt of afval van kringloopwinkels weer toegelaten kan worden op de gemeentelijke milieustraten. Dat stelt het gemeentebestuur na schriftelijke vragen van de fracties Westland Verstandig en CDA.

In het Westland was het kringloopwinkels voorheen toegestaan om afval in de gemeentelijke milieustraten te storten, terwijl de gemeente voor dat ‘bedrijfsafval’ eigenlijk geen vergunning heeft. Tijdens een controle wees vergunningsverlener Omgevingsdienst Haaglanden de gemeente erop dat het om ‘bedrijfsafval‘ gaat en dat storten daarom niet toegestaan is. Het gaat volgens het gemeentebestuur daarom niet om een ‘beleidswijziging’, maar om het uitvoeren van al geldend beleid.

Het ‘bedrijfsafval‘ van kringloopwinkels bestaat voornamelijk uit onverkoopbare en niet verkochte spullen. Om toch te kunnen storten moeten kringloopwinkels betalen om hun afval bij vooral commerciële bedrijven kwijt te kunnen.

Verlies

De kosten die daarmee gepaard gaan, kunnen op termijn zorgen voor het sluiten van kringloopwinkels van RataPlan in Naaldwijk en Monster, zo schreef directeur Gert-Jan Dekker eerder aan het gemeentebestuur. ,,Nu draaien de winkels in Westland verlies omdat ze moeten betalen om afval te verwerken.’’ Andere winkels van RataPlan hebben een regeling met de gemeente getroffen. De Recycling in ’s-Gravenzande besloot minder spullen te accepteren nu het niet meer bij de milieustraat terecht kan.

Om het storten van afval op milieustraten door kringloopwinkels weer mogelijk te maken, moeten zij als ‘inzameldienst’ worden ingeschaald. Het gemeentebestuur doet onderzoek naar de haalbaarheid daarvan.

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland