De breuklijn is te zien in het donkere gedeelte van de bunker. De mortierbunker wordt verplaatst om de oorlogsgeschiedenis zichtbaarder te maken voor Westlanders.
Volledig scherm
De breuklijn is te zien in het donkere gedeelte van de bunker. De mortierbunker wordt verplaatst om de oorlogsgeschiedenis zichtbaarder te maken voor Westlanders. © Thierry Schut

‘Onverwoestbare’ bunker tijdens verplaatsen in tweeën gebroken

Alsof het een theekopje was. Zo brak de mortierbunker, die sinds de Tweede Wereldoorlog bij de Dijckerwaal in ‘s-Gravenzande ligt, maandagmorgen tijdens werkzaamheden in tweeën. Hij moest verplaatst worden omdat een stichting de oorlogsgeschiedenis zichtbaar wil maken.

,,De bunker had al een breuklijn, waarschijnlijk omdat de bunker na de oorlog op zijn kant in een put is gegooid. Er zit niet veel ijzer in het beton, waarschijnlijk door materiaal schaarste in de oorlog”, zegt Peter de Krom van Stelling 33. De stichting heeft als doel om oude bunkers in nieuw perspectief te plaatsen om zo de geschiedenis van de Atlantikwall, het kustverdedigingswerk van de Duitsers, beter te kunnen laten zien. ,,Het is natuurlijk ironisch, want bunkers moesten juist onverwoestbaar zijn. Gelukkig konden we de twee delen weer tegen elkaar aan plaatsen en kan die in zijn geheel worden verplaatst.”

De bunker is onderdeel van een nieuw ‘landschap’ dat Stelling33 bij de nieuwbouwwijk wil creëren.  Het bouwwerk moest samen met een munitie- en manschappenbunker een potentiële vijand vanaf het land tegenhouden. De oude mortierbunker wordt toegankelijk voor bezoekers tijdens exposities. De eerste openstelling is waarschijnlijk in mei, tijdens de herdenking van 75 jaar bevrijding. 

In samenwerking met indebuurt Westland