De breuklijn is te zien in het donkere gedeelte van de bunker. De mortierbunker wordt verplaatst om de oorlogsgeschiedenis zichtbaarder te maken voor Westlanders.
Volledig scherm
De breuklijn is te zien in het donkere gedeelte van de bunker. De mortierbunker wordt verplaatst om de oorlogsgeschiedenis zichtbaarder te maken voor Westlanders. © Thierry Schut

‘Onverwoestbare’ bunker tijdens verplaatsen in tweeën gebroken

Alsof het een theekopje was. Zo brak de mortierbunker, die sinds de Tweede Wereldoorlog bij de Dijckerwaal in ‘s-Gravenzande ligt, maandagmorgen tijdens werkzaamheden in tweeën. Hij moest verplaatst worden omdat een stichting de oorlogsgeschiedenis zichtbaar wil maken.

 1. Het lijkt er eindelijk van te komen: slapen in een Atlantikwall-bunker
  PREMIUM

  Het lijkt er eindelijk van te komen: slapen in een Atlanti­kwall-bun­ker

  Graffiti op vochtige muren, plastic flessen en andere gedumpte verpakkingen op een zanderige bodem, geen toegangsdeur of ramen en – als kers op de taart - restanten van enkele illegaal ‘binnenshuis’ gestookte fikkies. Toch ziet Rotterdammer Peter de Krom een mooie toekomst voor een gehavende Atlantikwall-bunker in Hoek van Holland. Binnenkort laat hij een voormalige telefoonbunker verbouwen tot overnachtingsplek.
 2. Martijn laat mensen die hun smaak verloren weer proeven: ‘Ik vind het soms zelf echt niet te eten’
  PREMIUM

  Martijn laat mensen die hun smaak verloren weer proeven: ‘Ik vind het soms zelf echt niet te eten’

  Martijn van Gemst (40) laat mensen die hun smaak hebben verloren weer proeven. Net nadat hij een speciale opleiding hiervoor afrondde, verloor hij zélf zijn smaak door corona. Even was hij in ‘complete paniek’, tot hij besloot zichzelf te onderzoeken. Met succes. ,,Als je het allerliefst friet met mayonaise eet, maar je proeft het niet meer, dan zorg ik ervoor dat je het wél weer ervaart.”

In samenwerking met indebuurt Westland

 1. Op het nippertje: vader redt zichzelf en zoontje van auto-ongeluk
  Play

  Op het nippertje: vader redt zichzelf en zoontje van au­to-ongeluk

 2. Tim Hofman zet spotlight op machthebbers: 'Tijd voor namen en rugnummers'
  Play

  Tim Hofman zet spotlight op machtheb­bers: 'Tijd voor namen en rugnummers'