Volledig scherm
De Cubalaan in Poeldijk. © Google Maps

Onvrede over druk verkeer op de Cubalaan

Omwonenden van een palmen- en decoratieverhuurbedrijf in Poeldijk zouden zoveel overlast ervaren dat het bedrijf weg moet. De Raad van State dient nu te oordelen of de gemeente op moet treden tegen het verhuurbedrijf, zoals de familie Zuidgeest wil.

Het bedrijf verhuurt '24/7', zoals de raadsman dat typeerde, exotische planten, steigermeubelen en ander materiaal. ,,Zelfs 's nachts kun je een bestelling plaatsen,'' zei de raadsman. ,,U vraagt het en wij leveren het."

En die dag-en-nachtservice is wat Zuidgeest tegen de borst stuit. Volgens Zuidgeest heeft het stallen, onderhouden en verhuren van planten vanuit de kassenlocatie aan de Cubalaan niets te maken met het duurzaam telen en verzorgen van planten, zoals het bestemmingsplan voorschrijft.

Vrachtverkeer

Overigens waren de kassen ooit van de familie Zuidgeest zelf. Na de verkoop verhuurt de nieuwe eigenaar die aan het bedrijf GrowingArt. Zuidgeest heeft volgens haar raadsvrouw veel last van het af- en aanrijden van vracht- en bestelauto's, ook bij nacht en ontij en op zondagen.

Volgens de raadsman van Growing Art valt het met die overlast wel mee: ,,Per jaar zijn er niet meer dan 350 verkeersbewegingen aan de Cubalaan. En als daar een intensieve tomatenkwekerij was ingetrokken, zou er ook dag en nacht verkeer zijn en dan nog veel vaker.'' De gemeentewoordvoerder van Westland benadrukte dat het concept van Growing Art prima past. Het bedrijf kweekt volgens de raadsman van Growing Art weliswaar geen palmen op uit zaad, maar verzorgt ze wel degelijk en kweekt ze in de kassen verder op. ,,En als ze te groot worden of dood gaan, gaan ze weg. Dan kweken we weer nieuwe planten op.'' De uitspraak volgt binnen enkele weken.