Volledig scherm
© anp

Ook GenX in Westlands drinkwater gevonden

De omstreden stof GenX blijkt ook in het Westlandse drinkwater te zitten. Waterbedrijven zeggen dat het om lage concentraties gaat en dat het water veilig is. De politiek maakt zich echter zorgen.

Gisteren maakte waterbedrijf Dunea bekend dat de mogelijk kankerverwekkende stof GenX, die gebruikt wordt voor een Teflon anti-aanbaklaag, ook is aangetroffen in waterwinplaatsen in Monster, Scheveningen en Katwijk. Het Monsterse water gaat echter niet naar Westlandse huishoudens, maar naar Den Haag en Rijswijk. Uit de Westlandse kranen stroomt water van Evides en daar zit óók GenX in, zo blijkt nu. Uit de laatste metingen blijkt dat er waarden zijn gevonden van 5,6 tot 6,1 nanogram.

Quote

We maken ons geen zorgen, omdat de autoritei­ten en specialis­ten hier geen aanleiding toe geven

Woordvoerder gemeente Westland

Concentraties
Evides stelt dat die waarden ver onder de norm van het RIVM liggen. De grens is vastgesteld op 150 nanogram per liter, 25 keer hoger dan de gemeten concentraties. ,,We hebben het schoonste drinkwater van de wereld. Natuurlijk willen we het liever niet in ons water hebben, maar het gaat om zulke kleine hoeveelheden dat het ongevaarlijk is. Natuurlijk houden we het in de gaten en volgen we wat er met het drinkwater gebeurt.”

Een woordvoerder van het college van b en w laat in een reactie weten dat de gemeente is geïnformeerd door Evides. ,,We maken ons echter geen zorgen, omdat de autoriteiten en specialisten hier geen aanleiding toe geven.” Het informeren van de inwoners wordt met de huidige waarden niet gezien als een taak van de gemeente.

Ulbe Spaans, fractievoorzitter van GroenLinks Westland, noemt de cijfers daarentegen wel ‘uitermate zorgwekkend’. „Dit toont aan dat die stof zijn weg vindt naar het grond- en drinkwater.” Spaans wil dat de gemeente Westland goed en duidelijk over de kwestie communiceert naar haar inwoners. De Zuid-Hollandse tak van zijn partij heeft inmiddels opheldering gevraagd aan het provinciebestuur en wil maatregelen die de verspreiding van GenX in drinkwater stoppen.

Verklaring
Karin Zwinkels (CDA) wil weten hoe Evides kan verklaren hoe GenX in het drinkwater terecht is gekomen. ,,Ook vind ik het een taak van de gemeente om bij Evides na te gaan wat de gevolgen zijn.” Ze vindt dat het nieuws over GenX wel in perspectief moet worden gezien. „De waarden liggen ver onder de grenswaarden van het RIVM. We hebben net de eieraffaire gehad met fipronil. Die stoffen moeten natuurlijk niet in ons voedsel of drinkwater zitten, maar we moeten niet in de paniek schieten. Ik neem er geen glas water of ei minder om.”  

In samenwerking met indebuurt Westland